Agris.cz - agrární portál

Veterinární dohoda s Tureckem odstraní komplikace v obchodě

7. 6. 1999 | ČTK

Veterinární dohoda s Tureckem odstraní komplikace v obchode

PRAHA 7. cervna (CTK) - Dohoda mezi vládami CR a Turecké republiky o veterinární spolupráci, jejíž návrh projedná vláda na stredecním zasedání, odstraní dosavadní absenci právní normy v této oblasti. Ta se nekolikrát výrazne projevila pri odmítání zásilek nekterého zboží podléhajícího veterinární kontrole. Uvádí se to v predkládací zpráve, kterou dnes CTK poskytlo Ministerstvo zemedelství CR.

Návrh této dohody je podle zprávy vyjádrením snahy o ochranu obou státu pred zavlecením nebezpecných nákaz. Zkušenosti a statistické údaje potvrzují, že vývoz zboží podléhajícího veterinární kontrole do Turecka má cyklický charakter. Pres soucasnou stagnaci napríklad vývozu zvírat pro jatecné úcely bude dohoda jasne formulovat dovozní a vývozní podmínky.

Navrhovaný dokument výrazne pomuže ceské veterinární službe pri orientaci ve složité organizacní hierarchii tureckých veterinárních kruhu.

Vzhledem k tomu, že nákazová situace bývá v Turecku casto znacne komplikovaná a neprehledná, bude pro CR pravidelný tok informací o výskytu nákaz znamenat výrazné zlepšení ochrany území CR jak pri obchodní výmene s Tureckem, tak pri prevozu zboží podléhajícího veterinární kontrole pres území CR tureckými prepravními firmami.

Oldrich Pribík klh


Zdroj: ČTK, 7. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 04:42