Agris.cz - agrární portál

Skopal (ČSSD): I družstva musí mít právo na získání půdy od stát

7. 6. 1999 | ČTK

Skopal (CSSD): I družstva musí mít právo na získání pudy od státu

BRNO 7. cervna (CTK) - Spolecnosti podnikající v zemedelství by mely mít podle poslance Ladislava Skopala (CSSD) právo získat od státu zemedelskou pudu, což ale zákon povoluje pouze fyzickým osobám. Rekl to dnes novinárum s tím, že proto s 51 poslanci sociální demokracie podá v pondelí Ústavnímu soudu návrh na zrušení cásti zákona o podmínkách prevodu zemedelských a lesních pozemku z vlastnictví státu na jiné osoby, která tomu brání.

Zákon mel zabránit tomu, aby se zemedelská puda v CR stala majetkem cizincu. Kupovat ji od státu proto mohou jen obcané. Zemedelské svazy tím prišly o možnost koupit si pudu ke svému podnikání. Podle Skopala je zákon navíc protiústavní, protože zvýhodnuje fyzické osoby pred právnickými.

"Víme, že podobné zmeny zákona chteli iniciovat také poslanci KSCM a nebudeme bránit tomu, aby se pod náš návrh podepsali. V techto vecech není nutné zbytecne tríštit síly," uvedl Skopal.

Proto, aby mohly i právnické osoby získat zemedelskou pudu od státu je navíc nutné zmenit zákon o Pozemkovém fondu CR a zákon o dani dedické, dani darovací a dani z prevodu nemovistostí. I to je obsahem pripravovaného návrhu sociálnedemokratických poslancu.

Vladimír Klepác mhm mal


Zdroj: ČTK, 7. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 22:27