Agris.cz - agrární portál

Dioxin: Riziko pro francouzské spotřebitele velmi malé

7. 6. 1999 | ČTK

PAŘÍŽ 7. června (zpravodaj ČTK) - Riziko, že by Francouzi byli vystaveni nadměrným dávkám dioxinu, je velmi omezené a i v nejhorším případě jen "velmi malá část populace" mohla být vystavena takovému množství dioxinu, aby mohlo mít nějaké krátkodobé důsledky. Vyplývá to ze závěrů francouzského úřadu pro bezpečnost potravin (AFSSA).

Francie přesto v pátek rozhodla zakázat z Belgie dovoz všech zemědělských zvířat a odvozených produktů, které by mohly být potenciálně kontaminovány dioxinem a šla tak ještě dál než Evropská komise.

Francouzský list Le Figaro dnes připomíná, že důvodem pro rozměry nynějšího skandálu kolem dioxinem kontaminovaného krmiva belgické firmy Verkest je to, že belgická a žádná další západoevropská vláda - stejně jako EU - nejsou sto důsledně stopovat původ ingrediencí potravinářských výrobků.

Hlavní příčinou tohoto stavu je podle Le Figaro rozptýlenost odpovědnosti v tomto směru mezi různými ministerstvy a úřady. Ta je také důvodem nynějšího "vyřizování účtů" mezi Paříží a EU, která kritizovala Francii za to, že reagovala pozdě, přestože o problému věděla z dopisu z belgické strany již začátkem května.

Paříž se brání tím, že belgický dopis byl adresován jen úřadu pro spotřebitele a konkurenci (DGCCRF), který vzhledem k jeho neutrálnímu obsahu neinformoval ministerstvo zdravotnictví ani zemědělství.

Francie minulý týden obstavila produkci svých 81 drůbežích a 66 hovězích farem, které nakupovaly podezřelé belgické krmivo. Ve Francii je 250.000 hovězích farem a přes 10.000 drůbežích.

Stejně tak se francouzské úřady snaží vystopovat všechny drůbeží a vaječné produkty, které mohly být vyrobeny z kontaminovaných zvířat.

Stanislav Mundil nol


Zdroj: ČTK, 7. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 00:33