Agris.cz - agrární portál

Cenu raných brambor tuzemských pěstitelů snižují levné dovozy

7. 6. 1999 | ČTK

Cenu raných brambor tuzemských pestitelu snižují levné dovozy

CELÁKOVICE (okres Praha-východ) 7. cervna (CTK) - Cenu raných brambor tuzemských pestitelu letos výrazne snižují dovozy, zejména z Itálie. Prumerná cena dovážených brambor cinila na konci kvetna 8,40 koruny za kilogram, zatímco loni to bylo 11,30 koruny. V soucasné dobe klesla cena pod sedm korun, informoval pestitele na dnešním seminári v Celákovicích Václav Sochor z ministerstva zemedelství.

Jedinou obranou je podle Sochora zastavení dovozu prostrednictvím ochrany proti zavlecení chorob a škudcu. Prestože se ale letos ve dvou importovaných zásilkách objevilo hádátko, pro Státní rostlinolékarskou správu to zatím duvodem pro zastavení dovozu nebylo, dodal.

Dovoz raných brambor má ale podle Sochora klesající tendenci. Zatímco v roce 1997 se jich dovezlo 10.000 tun a loni kolem 7000 tun, do konce letošního kvetna to bylo asi 3000 tun.

Bramborári požadují ochránit trh i s dalšími výrobky, napríklad modifikovanými škroby nebo hranolky. Tech se loni dovezlo 6000 tun. Z nich bylo pres 4000 tun z Polska, odkud se dovážejí pouze s petiprocentní celní sazbou. Podle Sochora se už komoditní rada nadmerným importem hranolku zabývala a navrhla zvýšit celní sazbu asi na 17 procent a stanovit dovozní kvóty. Výsledky jejího snažení by mely být známy v polovine cervence.

Odborný seminár spojený s výstavou vzorku hlíz velmi raných odrud brambor porádal Ústrední bramborárský svaz CR. Pestitele na nem informoval mimo jiné o možnostech úcinné ochrany proti plísni bramborové.

Jaroslava Tumová nol


Zdroj: ČTK, 7. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 09:13