Agris.cz - agrární portál

Zákazy prodeje potravin se v Belgii množí - na řadě je máslo

7. 6. 1999 | ČTK

Zákazy prodeje potravin se v Belgii množí - na rade je máslo

BRUSEL 7. cervna (zpravodaj CTK) - Belgická vláda se v noci na dnešek rozhodla, že vydá príkaz ke stažení másla místní výroby z prodeje pro podezrení, že i to je zamoreno rakovinotvorným dioxinem. Jak informovala mluvcí belgického ministerstva zdravotnictví Marianne Leicherová, ceká se dnes již jen na vydání príslušné vyhlášky ministerstvem a na výsledek dnešního jednání Stálého veterinárního výboru EU.

Leicherová nevyloucila, že to po zákazu prodeje kurat, vajec, veprového, hovezího a derivovaných produktu s více než 25procentním obsahem tuku stále není poslední opatrení. Na radu mohou pak prijít sýry a další tucné mlécné potraviny.

Vláda již podle místních sdelovacích prostredku má k dispozici seznam chovu, které kupovaly mastné krmné smesi obsahující chemikálii. Zatím se však neodhodlala jej zverejnit, pouze ji zaslala k prostudování Evropské komisi a s dotycnými podniky hodlá jednat.

Náhradní ministr zdravotnictví Luc van den Bossche bude muset v úterý podat svým kolegum ze zemí EU vysvetlení, proc Belgie cekala déle než mesíc, než se odhodlala varovat EK pred zdravotními riziky, které její potraviny skýtají. Nakažené výrobky byly pravdepodobne vyvezeny do Francie, Nemecka a Nizozemska.

Vetšina clenských zemí EU už zakázala dovoz belgických masových, vajecných a mlécných výrobku. Skandálu využily tretí zeme, napríklad USA, k vyhlášení embarga na drubež a veprové z celé EU.

Podle vlámsko-belgické zemedelské organizace Boerenbond zpusobují omezení ztrátu jedné miliardy belgických franku denne vlámským farmárum.

Belgický list Le Soir ostre zkritizoval chronickou neschopnost místní politické elity komunikovat s obyvatelstvem a tajemnou moc lobbystických skupin zabranující vedení zeme prijímat pevná a rychlá rozhodnutí.

Deník La Libre Belgique oznacil situaci za "patetickou" v zemi, v jejímž státním aparátu to zacne skrípat, jakmile se dostane pod tlak, a jejíž obcané mohou pro nedostatek autority státu více podléhat emocím. Vláda prý drží pohromade jen kvuli blížícím se parlamentním volbám, premiér Jean-Luc Dehaene je jen virtuální politickou osobností i ve vlastní strane, a to v odrazu všech skandálu, které v posledních letech otrásaly belgickým královstvím. To se jeví jako stále rozmelnenejší.

Remy Vlachos mha


Zdroj: ČTK, 7. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 12:15