Agris.cz - agrární portál

Budějovický Budvar se distancuje od prodeje piva na trhu USA

7. 6. 1999 | ČTK

Budejovický Budvar se distancuje od prodeje piva na trhu USA

CESKÉ BUDEJOVICE 7. cervna (CTK) - Budejovický Budvar má ve Spojených státech presne vyhranené pozice a žádnému oficiálnímu importérovi na tamejším trhu své pivo nedodává. Pivovar proto odmítá odpovednost za prodej lahvového piva oznaceného Budweiser Beer ve státe Maryland, proti nemuž podal americký výrobce piva Anheuser-Busch stížnost u federální Komise pro mezinárodní obchod (ITC).

"Jediné dodávky na území USA se týkají ambasád, na které se nevztahují zákony Spojených státu. Tyto prodeje jsou minimální, vetšinou jde o odpoved na projevený zájem. V prípade, že se na americkém trhu naše pivo objevilo, což samozrejme nelze vyloucit, jednalo se s nejvetší pravdepodobností o reexport," rekl dnes CTK sládek Budejovického Budvaru Josef Tolar.

Podle neho bylo pivo zrejme dodáno distributorovi na jiném území a bez vedomí ceskobudejovického pivovaru se poté dostalo i do obchodní síte v USA. "My, jako výrobce, za to však neneseme žádnou odpovednost. Ten, kdo tímto zpusobem postupoval, si mel být vedom rizik, která z toho vyplývají, vcetne možnosti zabavení zboží," uvedl Tolar.

Dodal, že Budejovický Budvar se cas od casu dozvídá, že se jeho pivo ocitá na území, kam prímo nedodává. "Dodáváme pivo také spolecnostem, které zásobují v Hamburku lode. Domníváme se, že pri nákupu nového proviantu se zbytek zásoby piva, které se v prubehu plavby nevypilo, prodá. Tak se muže stát, že se pár kartonu piva objeví tam, kde bychom to vubec nepredpokládali," vysvetlil sládek Budvaru.

Mezi firmou Anheuser-Busch a Budvarem probíhají nekolik let soudní spory o používání znacky Budweiser ci Bud zejména v Evrope, kde Anheuser vetší úspechy nemá. Do Spojených státu nesmí Budejovický Budvar dodávat na základe dohody z roku 1939. V Británii sice soud umožnil používání znacky obema firmám, Budvar však letos obhájil výlucné právo na používání ochranné známky ve Švýcarsku, Recku a Litve a nyní vede s americkým konkurentem 18 známkoprávních soudních sporu a 22 správních rízení.

Jakub Sekyra nol


Zdroj: ČTK, 7. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.06.2024 13:40