Agris.cz - agrární portál

Hnutí Duha dnes ukončilo Týden pro les na Šumavě

6. 6. 1999 | ČTK

PRACHATICE 6. června (ČTK) - Na 7000 sazenic smrků a javorů vysázelo v uplynulém týdnu čtyřicet aktivistů Hnutí Duha v druhých zónách Národního parku Šumava při zalesňování holin, vzniklých vykácením stromů při likvidaci kůrovcové kalamity. Navíc na 2000 jeřábů instalovali ochrany proti okusu spárkatou zvěří.

"Akci Týden pro les na Šumavě jsme ukončili dnes, v době, kdy organizace Mezinárodní přátelé přírody na pomezí ČR a Německa vyhlásila region Šumava - Böhmerwald Evropskou krajinou roku 1999 a 2000. Šumava si tuto poctu nesporně zaslouží. Musíme však znovu kritizovat ostudné rozhodnutí ministerstva životního prostředí a správy Národního parku Šumava kácet kůrovcem napadené stromy i v bezzásahových zónách parku. Tím byl totiž devalvován význam národního parku," řekl dnes ČTK vedoucí lesního programu Hnutí Duha Jaromír Bláha.

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart v dubnu povolil kácení kůrovcem napadených stromů v dosud bezzásahové první zóně Národního parku Šumava. Stromy by měly být káceny diferencovaně ve třetině z celkové plochy prvních zón pravděpodobně dva až tři roky. V první zóně, která má 8841 hektarů, což je 13 procent plochy parku, se už tři roky k likvidaci kůrovce používaly pouze nedestruktivní metody.

Jaroslav Fišer mal


Zdroj: ČTK, 6. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 06:59