Agris.cz - agrární portál

Ode dneška platí částečný zákaz prodeje hovězího a vepřového

6. 6. 1999 | ČTK

Ode dneška platí cástecný zákaz prodeje hovezího a veprového

BRUSEL 6. cervna (zpravodaj CTK) - Cást hovezího a veprového masa, uzeniny, paštiky i jitrnice od pondelka zmizí z pultu belgických obchodu. Vláda narídila jejich stažení do nedele, pokud obsahují více než 25 procent tuku; v sobotu se však tyto potraviny ješte všude prodávaly.

Stejne jako u kurat a vajec se bude proverovat, zda maso pochází z chovu, které kupovaly mastné krmné smesi obsahující rakovinotvorný dioxin. Nikdo zatím presne nezjistil, komu všemu bylo 80.000 kilogramu zamoreného krmiva dodáno a jaké množství zvírat ho sežralo. Premiér Jean-Luc Dehaene v sobotu vecer priznal, že jeho vláda ješte takové seznamy nemá.

"Hlavním problémem je oddelit podezrelé firmy od ostatních. Zatím nemáme jistotu, tak nebudeme seznam zverejnovat," uvedl predseda vlády, o jehož setrvání ve funkci po volbách pripravovaných na príští nedeli pred dvema týdny ješte nikdo nepochyboval.

Nyní volební plakáty, jež ho oznacují za "lokomotivu", prepisují vtipálkové na "lokomotivový olej". Živocišné krmivové smesi byly totiž pravdepodobne zamoreny motorovým olejem nebo naftou.

Do obchodu by se od pondelka mela zacít opatrne vracet belgická kurata a vejce - podle tempa, jakým budou jednotlivé výrobny dostávat od úradu potvrzení, že jejich výrobky jsou nezávadné. Vláda na internetové stránce tvrdí, že k dnešnímu dni není v obchodech už žádné potenciálne zamorené zboží.

Riziko tedy predstavují jen potraviny, které mají lidé doma. Pokud byly vyrobeny mezi 15. lednem a 3. cervnem, mají být odevzdány ve zvláštních sbernách proti potvrzení, na jehož základe bude casem možné žádat náhradu.

Rozpaky zatím panují kolem mléka a mlécných výrobku. Evropská komise požádala v pátek také o jejich stažení z prodeje; belgická vláda souhlasila, ale posléze couvla. Rozhodné slovo se ceká v pondelí od Stálého veterinárního výboru EU, který bude naléhave zasedat v Bruselu.

Vetšina clenských zemí EU už zakázala dovoz belgických masových, vajecných a mlécných výrobku. Skandálu využily tretí zeme, napríklad USA, k vyhlášení embarga na drubež a veprové z celé EU - což je považováno za malou pomstu, protože EU nedávno zakázala dovoz amerického hovezího, podezrelého, že obsahuje hormony.

Velké retezce samoobsluh nabídnou zrejme zákazníkum v pondelí prevážne drubež a maso z dovozu, prípadne proverená belgická kurata, ocekávají však docasný propad poptávky. Mnoho rezníku vubec neotevre, protože nebudou mít co prodávat - je zakázáno prepravovat živá zvírata i maso a vetšina jatek vyhlásila do konce týdne zastavení provozu.

Dehaene se vyslovil pro vytvorení parlamentní vyšetrovací komise, která bude mimo jiné zjištovat míru odpovednosti odstoupivších ministru zemedelství a zdravotnictví Karla Pinxtena a Marcela Colly. Zatím není jasné, jak velké ekonomické škody aféra v Belgii zpusobí a nakolik ji potrestají orgány EU.

Karel Barták hej


Zdroj: ČTK, 6. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 01:53