Agris.cz - agrární portál

Rakousko a Itálie zakázaly dovoz zemědělských produktů z Belgie

4. 6. 1999 | ČTK

Rakousko a Itálie zakázaly dovoz zemedelských produktu z Belgie

VÍDEN/RÍM/PARÍŽ 4. cervna (CTK) - Rakousko dnes s okamžitou platností zakázalo dovoz masa, drubežího, vajec a mléka z Belgie kvuli obavám z kontaminace rakovinotvorným jedem dioxinem. Itálie dnes potvrdila, že ze stejného duvodu rozšírila zákaz dovozu belgických kurat a vajec také na všechny produkty z veprového masa.

Další dve clenské zeme Evropské unie zakázaly dovoz zemedelských produktu z Belgie poté, co již podobný krok ucinilo nizozemské ministerstvo zemedelství, které dnes zakázalo dovoz hovezího, veprového a skopového masa, jakož i produktu získávaných od a z techto užitkových zvírat, zejména mlécných výrobku. Jednotlivá opatrení evropských zemí pricházejí poté, co se v Belgii prišlo na to, že nekterá kurata a vejce obsahují karcinogenní dioxin. Ukázalo se, že vysoce toxická látka se nachází v krmných smesích, kterými se mohl krmit veprový a hovezí dobytek nejen v Belgii, ale také v sousedních zemích.

Mluvcí rakouské ministryne Barbary Prammerové pro záležitosti žen a na ochranu spotrebitelu uvedl, že zákaz dovozu z Belgie má okamžitou platnost, protože se ocekává, že zákaz Evropské unie na vývoz širokého množství belgických produktu nebude prijat dríve než v pondelí. Rakousko také zintenzivní kontrolu masa, drubežího a vajec, které bylo již z Belgie dovezeno, podotkl dále mluvcí.

Ve stanovisku italského ministerstva zdravotnictví se uvádí: "Ministerstvo zdravotnictví rozšírilo opatrení, která byla již ucinena u drubeže a vajec, a souhlasilo se zákazem dovozu z Belgie živých vepru, veprového masa a výrobku z veprového masa jako s preventivním opatrením." Italské ministerstvo také narídilo zabavení všech vepru, veprového masa a produktu z veprového masa, které bylo dovezeno do Itálie od 15. ledna. Maso bude v Itálii testováno, zda neobsahuje dioxin.

Úredník francouzského ministerstva zemedelství dnes oznámil, že z obav z možné kontaminace krmných smesí jedem dioxinem, které používali francouzští chovatelé hovezího dobytka, vyhlásilo dnes ministerstvo karanténu na 66 producentu hovezího masa v Normadii. Podle úredníka z francouzského ministerstva muže být karanténa rozšírena i na další chovatelé hovezího dobytka.

USA již ve ctvrtek v reakci na zprávy z Evropy oznámilo, že docasne zastaví všechen dovoz kurat a veprového masa z EU. K tomuto kroku se pridávají další zeme jako napríklad Hongkong, který odstranuje belgické výrobky z hongkongských obchodu. Jižní Korea zakázala dovoz veškerých belgických zemedelských produktu do zeme, napsala dnes agentura Reuters.

dlj ple


Zdroj: ČTK, 4. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 19:38