Agris.cz - agrární portál

Greenpeace: Úřady přistupují k problému dioxinů nepřijatelně

4. 6. 1999 | ČTK

Greenpeace: Úrady pristupují k problému dioxinu neprijatelne

PRAHA 4. cervna (CTK) - Ekologická organizace Greenpeace vyzvala ceskou vládu, aby se zasadila o vyloucení rakovinotvorných dioxinu z životního prostredí. "Prístup ceských odpovedných orgánu k problematice toxických dioxinu je naprosto neprijatelný," rekl dnes CTK Cestmír Hrdinka z Greenpeace.

Problém dioxinu rozvírila naposledy aféra s kontaminací kurat a vajec nebezpecnou látkou, která vypukla koncem kvetna v Belgii. Kvuli skandálu podali demisi ministr zdravotnictví Marcel Colla a ministr zemedelství Karel Pinxtena.

"Zatímco v Evrope kvuli dioxinum odstupují ministri, ceské ministerstvo životního prostredí odkládá prijetí jejich limitu pro spalovny, které jsou jednemi z nejvetších zdroju, a to pravdepodobne až do roku 2001," uvedl Hrdinka. Vyhláška je pritom prý pripravena a jejímu prijetí nic nebrání. Limity navíc budou platné pro nové spalovny nejdríve za tri roky a pro soucasné za pet let od prijetí, dodal.

Ministerstvo zemedelství by podle nej melo prošetrit, kde skoncila belgická kurata dovezená na ceský trh. Do CR se jich podle Milana Maleny ze Státní veterinární správy dostalo letos asi 60 tun, naposledy v breznu. "Ministr zemedelství Jan Fencl by mel okamžite prijmout opatrení, aby se k nám kontaminovaná drubež z Belgie nedovážela," rekl Hrdinka.

Greenpeace požaduje, aby byl dovoz belgické drubeže a veprového masa, které muže dioxin obsahovat, ihned zakázán. V CR by se také mely urychlene prijmout emisní limity na dioxiny a mel by být vypracován program na jejich eliminaci. Program by mel zahrnovat omezování zdroju nebezpecných látek, jejich postupnou náhradu a zavádení cistých provozu.

mbc mal mhm


Zdroj: ČTK, 4. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 14:42