Agris.cz - agrární portál

Dovoz cukru způsobil podle šetření v ČR ztráty asi 900 milionů K

3. 6. 1999 | ČTK

Dovoz cukru zpusobil podle šetrení v CR ztráty asi 900 milionu Kc

PRAHA 3. cervna (CTK) - Zvýšené dovozy cukru zpusobily Ceské republice celkové škody asi 897 milionu korun. Vyplývá to z šetrení meziresortní komise, která mela potvrdit ci vyvrátit oprávnenost prijatých docasných ochranných opatrení na dovoz cukru do CR. S výsledky šetrení dnes novináre seznámil námestek ministra zemedelství Tomáš Zídek.

Jak rekl, tím, že tuzemští producenti neprodali množství cukru, které CR dovezla, vznikla ztráta 453 miliónu korun. Dalších 26 miliónu korun je ztráta, která byla propoctena jako úroky za úvery poskytnuté na skladování neprodejného cukru. Ztrátu 107 miliónu korun pak lze kalkulovat jako dusledek prodeje cukru za sníženou cenu.

Další ztrátu, kterou bude CR na pude Svetové obchodní organizace (WTO) prezentovat, je újma zpusobená pestitelum cukrovky, kdy snížená poptávka po cukru vedla ke snižování pestebních ploch cukrovky, k odkladu plateb z cukrovaru a ke snížení ceny cukrovky. Tyto duvody predstavují ztrátu 311 miliónu korun.

V prípade, že by dovozy cukru do CR pokracovaly a CR nepristoupila k ochranným opatrením, vycíslilo šetrení teoretickou újmu v marketingovém roce 1998/99 na 1,4 miliardy korun. Krome toho by bylo dusledkem dovozu snížení osevních ploch cukrovky v CR asi na 22.000 hektaru, zatímco dnes ciní asi 68.000 hektaru.

Za ctvrté ctvrtletí 1998 (tedy první tri mesíce marketingového roku 1998/99) byl dovoz cukru vyšší než za celé poslední tri marketingové roky. Ve srovnání s posledním ctvrtletím 1997 vzrostl dovoz cukru v prubehu lonských posledních trí mesícu podle Zídka o 1089 procent.

O cukru probehly v Bruselu již dve technické konzultace mezi CR a EU. Podle Zídka Evropská komise požádala ceskou stranu, aby zkrátila lhutu 200 dní, po níž trvají docasná opatrení, a CR na to pristoupila.

Po vyhodnocení šetrení provedeném meziresortní komisí a po dalších technických konzultacích se zememi, kterých se opatrení dotkne, tedy predevším s Polskem a EU, MZe navrhne vláde prijmout trvalé opatrení. O tom, jakou podobu bude opatrení mít, odmítl Zídek spekulovat, uvedl však, že existuje rada alternativ.

Podle Zídka je obvyklé prijímat trvalá opatrení na dobu zhruba ctyr let s tím, že budou mít po dobu trvání sestupnou tendenci.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 3. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:00