Agris.cz - agrární portál

Sněmovna přijala návrh nového veterinárního zákona

3. 6. 1999 | ČTK

Snemovna prijala návrh nového veterinárního zákona

PRAHA 3. cervna (CTK) - Nový veterinární zákon, který nahradí nynejší zastaralou legislativu, dnes schválila Poslanecká snemovna. Zákon v souladu s evropským právem stanovuje požadavky veterinární péce na chov zvírat a na živocišné produkty a upravuje práva a povinnosti fyzických i právnických osob v této oblasti.

Chovatelé nejen psu, ale i lišek, jezevcu ci kun budou mít podle zákona napríklad povinnost nechat svá zvírata jednou za rok ockovat proti vztekline. Za nesplnení požadavku bude fyzické osobe hrozit pokuta až 10.000, podnikatelum až 300.000 korun.

Zákon pocítá také se zavedením centrální evidence nekterých hospodárských zvírat. Chovatelé skotu, prasat, ovcí, koz, koní a zvere ve farmovém chovu budou povinni poskytovat evidenci údaje týkající se puvodu, totožnosti a pohybu jejich zvírat. Norma rovnež zpresnuje seznam nebezpecných nákaz i postup chovatelu, soukromých veterinárních lékaru a orgánu veterinární správy pri podezrení ci výskytu nebezpecné nákazy.

Nevoli soukromých veterináru vzbudilo ustanovení, podle nejž je podmínkou k registraci zverolékare pri vstupu do profese také vyjádrení okresní veterinární správy. Ta musí potvrdit, že veterinár splnuje požadavky, které se týkají umístení, vybavení provozních prostoru a veterinárních a hygienických podmínek.

Podle stanoviska Komory veterinárních lékaru tento paragraf vytvorí korupcní prostredí, naruší volné poskytování služeb soukromými veterinári a znemožní vstup do profese mladým adeptum. "Prakticky žádný cerstve graduovaný veterinární lékar nevstupuje do povolání s vlastním provozovnou a vybavením," uvádí se ve stanovisku komory, které má CTK k dispozici.

Výhrady soukromých veterináru odmítl v rozhovoru s novinári šéf státní veterinární správy Antonín Kozák i autor ustanovení poslanec Jaroslav Pešán (ODS), bývalý státní veterinární lékar.

"Soukromý lékari pusobí na poli, za které ve svých dusledcích odpovídá pouze stát, napríklad za to, jestli se nerozšírí nákaza. Proto má aspon minimální právo, aby veterinári pri vstupu do profese prokazovali urcité nezbytné vybavení," rekl CTK Pešán. Vyhláška, která záležitost upraví, podle nej bude brát ohled na konkrétní zamerení veterináre. Poslanec zduraznil, že zákon zakládá právo odvolat se proti rozhodnutí státní správy.

Alena Ružicková jw


Zdroj: ČTK, 3. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:41