Agris.cz - agrární portál

EU rozhodla o zničení kuřecího masa a vajec z Belgie

3. 6. 1999 | ČTK

BRUSEL 3. června (ČTK) - Evropská komise nařídí členským zemím Evropské unie stáhnout a zničit všechno kuřecí maso, vejce a další produkty belgických farmářů. Důvodem je podezření, že obsahují dioxin, pesticid, který zůstane po požití v těle a může způsobit rakovinu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Komise přiměla belgické úřady, aby její vyvážené produkty nesly označení, že nepocházejí z farem, ve kterých byly kontaminované produkty zjištěny. Belgické úřady jsou také povinny poskytnout všechny informace k usnadnění nalezení těch vyvezených produktů, které musí být zničeny a upozornit další členské státy a třetí země, které jejich produkty dovážejí. Tato omezení se týkají vajec a kuřecího masa vyprodukovaných v období mezi 15. lednem a 1. červnem.

Evropská komise kritizovala belgickou vládu za to, že Belgie upozornila na problémy s masem až 27. května, navzdory tomu, že o problému věděla již dříve. Belgické ministerstvo zemědělství připustilo, že o kontaminaci dioxinem vědělo již v březnu, ale s oznámením vyčkávalo, než provede podrobné testy.

hoa bm


Zdroj: ČTK, 3. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 04:38