Agris.cz - agrární portál

V Řecku spáleno 8,5 tuny kuřat dovezených z Belgie

2. 6. 1999 | ČTK

V Recku spáleno 8,5 tuny kurat dovezených z Belgie

ATÉNY 2. cervna (CTK) - Aténská potravinárská firma Kanakis nechala dnes spálit 8,5 tuny kurat a kurecích výrobku dovezených z Belgie, aby svým zákazníkum ukázala, že jí leží na srdci jejich zdraví. K tomuto opatrení se rozhodla poté, co byly minulý týden v Belgii v kurecích produktech objeveny stopy vysoce toxické látky dioxin.

"Dáváme ty výrobky spálit, ackoli ješte není jisté, že jsou kontaminovány dioxinem. Deláme to proto, abychom svým zákazníkum ukázali, že chceme stát na bezpecné strane," rekl mluvcí firmy v televizním prohlášení.

Recká ministerstva zdravotnictví a zemedelství informovala obyvatelstvo, že z Belgie bylo dovezeno jen málo kurat a kurecích produktu. Presto poverila úrady, aby zjistily, které další firmy krome Kanakisu ješte v minulých mesících dovezly belgickou drubež. Její dodávky na trh mají být zastaveny.

Vedoucí pracovníci nejvetších supermarketu v Recku ujistili verejnost, že drubež z Belgie se na reckém trhu objevuje jen v malém množství a že byla z regálu jejich obchodu stažena.

"Drubežárská" aféra vypukla v Belgii minulý pátek, když ministerstvo zdravotnictví vyzvalo ke stažení všech belgických kurat a vajec z obchodu, protože v nekterých vzorcích byly nalezeny stopy dioxinu, vysoce toxické látky, kterou po konzumaci lidský organismus nevylucuje a jež muže zpusobit rakovinné bujení.

Plán znicit potravinové produkty z belgických kurat a vajec kontaminovaných toxickými škodlivinami podporil dnes stálý veterinární výbor Evropské unie. Naprostý zákaz vývozu techto produktu z Belgie ale nevyslovil, protože belgické úrady oznámily, že evidují velkovýkrmny, ze kterých vadné produkty dioxinu pocházejí.

tw mž


Zdroj: ČTK, 2. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 11:38