Agris.cz - agrární portál

EU pro zničení belgických kuřecích produktů s obsahem škodlivin

2. 6. 1999 | ČTK

EU pro znicení belgických kurecích produktu s obsahem škodlivin

BRUSEL 2. cervna (zpravodaj CTK) - Stálý veterinární výbor Evropské unie podporil plán znicit potravinové produkty z belgických kurat a vajec kontaminovaných toxickými škodlivinami. V Bruselu o tom dnes informovala Evropská komise.

Výbor složený z renomovaných odborníku 15 clenských státu EU se ale nevyslovil pro naprostý zákaz vývozu kurat a vajec z Belgie poté, co belgické úrady oznámily, že evidují velkovýkrmny, ze kterých vadné produkty s obsahem silne rakovinotvorného dioxinu pocházejí.

Podle belgických soudních zdroju policie zatkla dva cleny vedení spolecnosti Verkest podezrelé z odpovednosti za kontaminaci kurecích produktu. Lucien Verkest a jeho syn Jan byli obvineni z podvodu ve vedení spisu a z manipulace se zbožím.

Prestože se ješte presne neví jak se látka do kurecích produktu dostala, vyšetrování napríklad již vyneslo na povrch, že jedno z prekladišt firmy bylo 18. nebo 19. ledna dioxinem zamoreno.

Omezení vývozu se má týkat kurecích produktu vyrobených od 15. ledna do 1. cervna a dotkne se také odvozených potravin, z nichž minimálne dve procenta pocházejí ze kontaminovaných vajec. Belgictí vývozci budou potrebovat zvláštní potvrzení garantující nezávadnost jejich zboží.

Úradující evropský komisar pro zemedelství Franz Fischler zduraznil, že hlavním cílem je vyhnout se tomu, aby byli spotrebitelé poškozeni a aby se kontaminované produkty dostaly na prodejní pulty jak v Belgii, tak v jiných zemích.

Remy Vlachos boh mž


Zdroj: ČTK, 2. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 07:46