Agris.cz - agrární portál

Správa šumavského parku se distancuje od napadení ekologa

2. 6. 1999 | ČTK

ČESKÉ BUDĚJOVICE 2. června (ČTK) - Správa Národní parku Šumava se distancuje od incidentu, při němž měli v úterý lesní dělníci napadnout vedoucího lesního programu Hnutí Duha Jaromíra Bláhu. "Na práci si najímáme soukromé firmy a v tomto případě šlo o zaměstnance jedné z nich. S ekologickými iniciativami vedeme diskusi a i když máme na mnoho věcí rozdílné názory, nelze spory řešit násilím. Navíc mají pracovníci správy parku pokyn chovat se k ekologům korektně," řekl dnes ČTK tiskový mluvčí správy Zdeněk Kantořík.

Policisté obvodního oddělení Debrník na Klatovsku dnes ČTK bez dalšího komentáře potvrdili, že přijali oznámení o tomto incidentu a nyní ho prověřují.

Podle informace Jiřího Koreše z Hnutí Duha lesní dělníci, pracující pro Správu Národního parku Šumava, v úterý fyzicky napadli Jaromíra Bláhu v době, kdy pořizoval fotodokumentaci z likvidace kůrovcové kalamity v parku. Bláha podle Koreše fotografoval nedaleko jezera Laka, jak těžký lesní traktor sváží dřevo do svahu, v důsledku čehož se po prvním dešti vytvoří erozní rýhy. Lesní dělníci ho vzápětí fyzicky napadli, odebrali mu fotoaparát a znehodnotili film, uvedl Koreš.

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart vyslovil s kácením stromů ohrožených kůrovcem 16. dubna souhlas, ovšem výslovně požádal o nezávislou kontrolu těchto zásahů ze strany Hnutí Duha, dodal Koreš.

Jaroslav Fišer kš vb


Zdroj: ČTK, 2. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:45