Agris.cz - agrární portál

Na menších hospodářstvích roste počet týraných zvířat

1. 6. 1999 | ČTK

Na menších hospodárstvích roste pocet týraných zvírat

PRAHA 1. cervna (CTK) - Pocet chovných zvírat trpících špatnou pécí a hladem v posledních mesících v Ceské republice vzrostl. Státní veterinární správa zaznamenala zvyšující se pocty vyhladovelého skotu, vepru a dokonce koní, zejména v menších hospodárstvích, informoval dnes novináre Jirí Dousek z Ústrední komise pro ochranu zvírat. Trend podle neho ovlivnuje celková ekonomická situace Ceské republiky.

Více než tri sta inspektoru veterinárních správ provedlo v prvních ctyrech mesících letošního roku 4278 kontrol, nevyhovující péci zjistili v 53 prípadech chovu hospodárských zvírat, do správního a prestupkového rízení se dostalo 34 chovatelu. Za celý minulý rok nevyhovelo požadavkum inspektoru 172 chovu a stíháno bylo 85 chovatelu.

Zájmoví chovatelé týrají zvírata ješte casteji, pri 1348 kontrolách zjistili inspektori 103 prípady nevyhovující péce, se 47 chovateli bylo zahájeno správní a prestupkové rízení. To približne dopovídá statistikám za lonský rok.

V souvislosti s množícími se demonstracemi zemedelcu se Dousek na tiskové konferenci zmínil o negativním pohledu mezinárodních organizací na využívání zvírat pri protestech. "Upozornují, že zvírata nesmejí být používána pri demonstracích," konstatoval.

Inspektori se podle neho stále potýkají s vystavovateli, kterí kupírují psum uši, a podnikateli, kterí si pro reprezentaci porídili velké kockovité šelmy a nevhodne se o ne starají. Novinkou je podle neho vyoperovávání jedových žláz hadum.

Na druhé strane Ústrední komise pro ochranu zvírat zorganizovala školení záchranáru, kterí se mohou pri své práci setkat se zvíraty v nebezpecí. "Pri hasicských jednotkách jsou nyní specialisté, kterí vedí, jak zacházet s vystresovanými zvíraty," uvedl Dousek.

Sona Remešová mal kar


Zdroj: ČTK, 1. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:32