Agris.cz - agrární portál

Simpex Plus Becherovku nevyrábí; čeká na verdikt soudu

27. 5. 1999 | ČTK

Simpex Plus Becherovku nevyrábí; ceká na verdikt soudu

BRATISLAVA 27. kvetna (zpravodaj CTK) - Likérka v jihoslovenské obci Chotín po obdržení predbežného opatrení Krajského soudu v Nitre od poloviny dubna nevyrábí a neprodává údajne pravou Becherovku. CTK to dnes rekl Štefan Šipciak, jednatel spolecnosti Simpex Plus, která získala na 20 let práva na výrobu bylinného likéru podle receptury Zdenka Hoffmanna z roku 1807.

"My by jsme mohli vyrábet Becherovku s jinou etiketou, ale rozhodli jsme se pockat na rozhodnutí soudu," poznamenal Šipciak s tím, že soudní proces ohledne zneužití ochranných známek by na základe žaloby JBKB z 28. dubna mel na Krajském soudu v Nitre zacít v cervnu. Jednatel zároven nepochybuje, že by u soudu slovenský výrobce celý spor nevyhrál, protože práva Zdenka Hoffmanna jsou podle nej nezpochybnitelné.

Soud predbežným opatrením zakázal Simpexu Plus stácet a prodávat bylinný likér do lahví s etiketou Original Becher Bitter, když predtím byla zamítnuta žádost ceského výrobce Jan Becher-Karlovarská Becherovka (JBKB) na vydání predbežného opatrení na ukoncení výroby a prodeje slovenské Becherovky.

JBKB totiž tvrdí, že darovací smlouva, kterou bývalý spolumajitel JBKB Alfred Becher údajne prevedl na dedu Zdenka Hoffmanna práva na výrobu, je falzum. K podpore tohoto tvrzení JBKB již dríve poukázala na to, že notár Jan Ptácník, který údajne listinu v roce 1939 sepsal, byl v té dobe ctyri roky mimo úrad a k notárským úkonum nebyl oprávnen.

Jak dnes CTK rekl právní zástupce JBKB na Slovensku Miroslav Budaj, spolecnost predložila právníkum Simpexu Plus doklady, že darovací smlouva je falzum. I v prípade, že by listina byla pravá, na základe platného práva v CR v roce 1939 by byla neplatná, poznamenal.

Likérka v Chotíne vyrobila od zahájení produkce 13. února asi 100.000 litru bylinného likéru, z nehož prodala více než polovinu.

Adrian Bobok bm


Zdroj: ČTK, 27. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:28