Agris.cz - agrární portál

Zemědělci budou opět protestovat proti vládní agrární politice

27. 5. 1999 | ČTK

PRAHA 27. května (ČTK) - Na protestní akci, kterou organizuje Agrární komora (AK) České republiky 1. června na pražském Staroměstském náměstí, budou zemědělci požadovat plnění vládního programu. Podle prezidenta (AK) Václava Hlaváčka je české zemědělství v hluboké krizi, která v letošním roce postihne zhruba polovinu zemědělských prvovýrobců. To je podle jeho slov také hlavní důvod protestní akce. ČTK v této souvislosti přináší přehled zemědělských protestů na území ČR od roku 1993:

5. března 1993 - Zemědělci z okresů Břeclav a Hodonín zablokovali na dvě hodiny dálnici D2 u motorestu Katran Ladná blízko Břeclavi. Desítky traktorů i další technika přinutily motoristy k odbočení z dálnice. V prohlášení zemědělci uváděli, že vláda zdůrazňuje, co vše převzala z civilizovaného tržního hospodářství, ale agrární zkušenosti vyspělých zemí nepřebírá.

25. dubna 1996 - Na protest proti dovozu subvencované zeleniny vysypali zemědělci pět tun cibule před ministerstvem zemědělství. Vzhledem k blížícím se volbám měla akce, konaná pod patronací Českomoravské unie středu, podle tehdejšího ministra zemědělství Josefa Luxe pouze politický charakter.

17. února 1997 - Komise předsednictva AK ČR pro mimořádná opatření navrhla akce občanské neposlušnosti s tím, že vláda nechala bez odezvy nebo zamítla předešlé požadavky AK ČR a rovněž neplnila své transformační závazky. Po jednání s ministerstvem zemědělství AK od akcí upustila.

29. dubna 1997 - Akce "Kupujte a jezte česká jablka - jablka pro vaše zdraví" v Praze a v dalších městech. Členové Ovocnářské unie ČR rozdávali jablka s cílem upozornit na tíživou situaci v odbytu domácích jablek v důsledku dovozu jablek z EU.

19. června 1997 - Zhruba šest set zemědělců se zúčastnilo demonstrace proti vládní agrární politice, kterou ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku zorganizovala Strana venkova.

21. října 1997 - Nespokojenost s vládní agrární politikou vyjádřila přibližně tisícovka (podle pořadatelů až tři tisíce) zemědělců v Praze na Staroměstském náměstí. Akci uspořádala Strana venkova spolu s Ladislavem Lisem. Zemědělci vládě vyčítali chybějící kvalitní zemědělský zákon, špatnou ochranu českých produktů před dumpingovými cenami ze zahraničí a neexistenci dlouhodobých zemědělských dotací.

5. března 1998 - Více než dvě stovky zemědělců se zúčastnily protestní akce AK ČR proti agrární politice vlády na dálničním odpočívadle u motorestu Katran Ladná. Zemědělci si zároveň připomněli páté výročí jednoho ze svých největších protestů.

20. května 1998 - Asi 5500 demonstrantů se na pražském Staroměstském náměstí zúčastnilo protestní akce organizované Odborovým svazem pracovníků zemědělství a výživy (OSPZV). Svaz vlastníků půdy a soukromých rolníků a Sdružení soukromých zemědělců akci označily za čistě politickou hru.

13. listopadu 1998 - Symbolickým protestem a vyhnáním několika prasat do uzavřené ohrady skončil v Brně-Komárově protest proti dotovaným dovozům vepřového masa. V Praze zemědělci umístili do ohrady před Úřad vlády deset prasat. Původně chtěli hnát po dálnici z Brna do Prahy až 1000 kusů prasat, a to až do vyhlášení záruk vlády na dotovaný výkup masa.

18. listopadu 1998 - "Podporu vládě v ohlášených jednáních s EU o zastavení subvencovaných dovozů" vyjádřilo asi 500 zemědělců na hraničním přechodu Hatě. Hodinová protestní akce měla upozornit na dosavadní bezkoncepční agrární politiku. Vláda týž den přijala harmonogram ochranných opatření proti subvencovaným dovozům vepřového masa z EU do ČR.

19. listopadu 1998 - Okamžité zastavení subvencovaných dovozů z EU, ale také finanční odškodnění od státu za ztráty způsobené dumpingovými dovozy vepřového masa, kterým představitelé ČR nebyli schopni zabránit, požadovali zemědělci ze čtyř východočeských okresů ve Ždírci nad Doubravou. Zemědělskou technikou zablokovali vnější jízdní pruh na nejfrekventovanější křižovatce a doprava byla za pomoci desítek policistů odkloněna.

27. listopadu 1998 - Celorepublikové protestní akce zemědělců namířené proti dotovaným dovozům zemědělských produktů ze zemí EU podpořilo podle krizového štábu AK všech 70 okresních agrárních komor. Záměrné zpomalení dopravy zemědělskou technikou na vybraných komunikacích nepostihlo proti očekávání hlavní město Prahu. Unie farmářů ČR označila akce za nátlakové s cílem narušit stabilitu společnosti a zabránit jejímu začlenění do EU.

1. února 1999 - Zemědělci ze Šumperska a Ústeckoorlicka vylili sto litrů mléka na schody ministerstva zemědělství, aby tak upozornili na existenční problémy výrobců mléka v horských oblastech z důvodů přebytku mléka a mléčných výrobků na trhu.

19. března 1999 - Zhruba 300 zemědělců se již tradičně sešlo u sochy selského rebela u Chlumce nad Cidlinou; hovořili o nespokojenosti s podmínkami pro rozvoj českého zemědělství a o existenčních obavách zemědělců.

31. března 1999 - Cisternu se třemi tisíci litrů mléka vylili nespokojení zemědělci z Dubicka na Šumpersku na hnojiště, aby tak protestovali proti tomu, že mlékárny v širokém okolí od nich nechtějí mléko vykupovat.

Martin Staněk sat mha


Zdroj: ČTK, 27. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 08:17