Agris.cz - agrární portál

Na Zlínsku se dnes mimořádně rojily včely

26. 5. 1999 | ČTK

ZLÍN 26. května (ČTK) - Deset rojů včel posbírali dnes členové Hasičského záchranného sboru okresu Zlín. Poprvé vyjeli ráno po sedmé hodině a naposled k večeru. Roje se objevily v Baťově nemocnici, ve škole, na parkovišti ve středu města a dva dokonce v zoologické zahradě Lešná.

"Včely posbíráme a likvidujeme, protože je včelaři nechtějí," řekl ČTK operační důstojník hasičů Pavel Vavruša. Konstatoval, že je to sice mrzí, ovšem chovatelé se bojí nákazy, například včelího moru, který na Zlínsku zaregistrovali.

Mimořádně prudké rojení včel způsobily zejména vysoké teploty. "Když roj uletí, je to chyba včelaře. Rojení - hučení, by měl poznat sluchem. Sám jsem dnes ze tří úlů vyřezal šest matečníků, z nichž by se vylíhly mladé matky, které by staré vytlačily," řekl ČTK včelař Zdeněk Koval z Klečůvky na Zlínsku.

Uvedl, že ve velkém včelím společenství může být až 100.000 včel a v roji, který včelařovi uletí, až 40.000 jedinců. Potvrdil, že zkušený včelař cizí roj nechce. "Pokud jej najdu sto metrů od svého včelína, tak jej seberu, protože je můj. Ovšem včely mohou uletět tři kilometry a pak člověk neví, zda neriskuje zdraví svého chovu," podtrhl.

Ladislav Koželuha mal jpt


Zdroj: ČTK, 26. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 13:02