Agris.cz - agrární portál

Obchodní komise prošetří stížnosti USA ohledně hovězího masa

26. 5. 1999 | ČTK

Obchodní komise prošetrí stížnosti USA ohledne hovezího masa

ŽENEVA 26. kvetna (CTK) - S cílem prošetrit tvrzení, že Jižní Korea brání prodeji a dovozu amerického hovezího masa na své trhy iniciovaly Spojené státy vytvorení obchodní komise, která se šetrením tohoto problému bude zabývat. Mluvcí Svetové obchodní organizace (WTO) uvedl, že orgán WTO pro vyporádání sporu (DSB) rozhodl o založení této komise na žádost Spojených státu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Nesrovnalosti týkající se Jižní Koreje a amerického hovezího nejsou sice v porovnáním s nedávným sporem mezi USA a EU ohledne masa tak rozsáhlé, ale jsou jedním ze sedmi obchodních jednání, které americká zmocnenkyne pro obchod Charlene Barshefská oznámila ve své rocní zpráve americkému Kongresu.

USA tvrdí, že Korea požaduje, aby se americké hovezí maso v Koreji prodávalo prostrednictvím omezených distribucních kanálu a pouze ve zvláštních dovozních obchodech. Podle amerického tvrzení Korea také uvalila v roce 1998 na dovoz masa prirážku ve výši 20 procent, což zkresluje jeho ceny na trzích. Americané dále viní Koreu z toho, že manipuluje s objemem dováženého masa a zavádí minimální dovozní ceny.

Podle údaju amerického ministerstva zemedelství dovezla Jižní Korea v roce 1998 z USA 107.000 tun hovezího. Jihokorejský trh s hovezím masem je v dusledku financní krize zeme narušen a nutí korejské zemedelce likvidovat stáda dobytku a spotrebitele kupovat relativne drahé hovezí ze zahranicí.

V nedávné dobe vedly USA spor ohledne dovozu hovezího masa s obsahem rustových hormonu s Evropskou unií, která tyto dovozy zakázala. EU poukazuje na dovoz hovezího s obsahem rustových hormonu od roku 1989, pritom 90 procent americké produkce tohoto masa tyto hormony obsahuje. WTO již dvakrát tento zákaz oznacila za neslucitelný s pravidly svetového obchodu.

hoa bm


Zdroj: ČTK, 26. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 17:35