Agris.cz - agrární portál

Zemědělci raději mléko zkrmí, než aby je prodali pod cenou

24. 5. 1999 | ČTK

PRAHA 24. května (ČTK) - Přebytečné mléko na tuzemském trhu jsou připraveni zemědělci stáhnout a začít je zkrmovat, místo aby je prodali mlékárnám za cenu dvě koruny za litr a méně. Denně by tak měl být zkrmen asi jeden milión litrů mléka, když denně se v ČR vykoupí kolem šesti miliónů litrů. Na dnešní tiskové konferenci to řekl úřadující předseda Svazu zemědělských družstev a společností Miroslav Jirovský s tím, že je třeba, aby cena mléka, které bude zpracováváno mlékárnami, byla minimálně 7,80 Kč za litr.

Stát by podle jeho slov měl přestat podporovat export přebytků a prostředky určené pro export poskytnout přímo prvovýrobcům jako podporu krmení.

V důsledku nízké nabízené ceny za mléko jednají podle jeho slov producenti mléka také s německou mlékárnou Alois Müller nedaleko Drážďan o denních dodávkách 400.000 litrů mléka.

"To jsou okamžitá opatření. Požadujeme však, aby výhledově byla řešena celá oblast mléka komplexně. My jako producenti chceme nést spoluodpovědnost za financování odbytu. Pro rok 2000 by měl být tento systém vyhlášen nejpozději do konce června letošního roku," řekl Jirovský s tím, že zemědělci se budou na systému podílet prostřednictvím odbytových center.

V této souvislosti také Jirovský uvedl, že odstředěné mléko s obsahem tuku do 0,5 procenta, které se dnes prodává z 80 procent v maloobchodní síti, bylo dříve pouze zkrmováno. Přitom například v sousedním Rakousku je 80 procent mléka prodávaného v maloobchodě o tučnosti 3,6 procenta.

Jirovský také důrazně napadl rozhodnutí ministerstva financí o minimální ceně 7,20 Kč/l u 75 procent dodávek mléka. "Toto rozhodnutí považujeme za porušení právních předpisů a požadujeme jeho okamžité zrušení," řekl Jirovský s odvoláním na skutečnost, že zákon o cenách stanoví, že nikdo nemůže vymáhat na obchodním partnerovi, aby prodával se ztrátou. Zemědělcům to ale podle jeho slov u mléka nařídil stát.

Oldřich Přibík jw


Zdroj: ČTK, 24. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 13:40