Agris.cz - agrární portál

Kroměřížsko: Mléko bez regulace připraví zemědělce o 85 mil. Kč

21. 5. 1999 | ČTK

Kromerížsko: Mléko bez regulace pripraví zemedelce o 85 mil. Kc

KROMERÍŽ 21. kvetna (CTK) - Vyloucení 25 procent mléka, jež dodávají zemedelci mlékárnám, z regulace trhu Státním fondem tržní regulace muže pro zemedelce Kromerížska znamenat rocne ztrátu 85 miliónu korun. Stát totiž negarantuje zemedelcum na ctvrtinu mléka platbu ani 7,20 koruny za jeden litr a mlékárny za ne nabízejí jednu nebo dve koruny, Jihoceské mlékárny dokonce jen deset haléru. CTK to dnes sdelil reditel Okresní agrární komory Jaroslav Kolarík.

"Je to další cenový šok, který zemedelce asi srazí na kolena. Rocne dodáme mlékárnám 35 miliónu litru mléka. Jestliže na 75 procent garantuje stát 7,20 koruny za litr a za dalších 25 procent budeme dostávat jen korunu, dostaneme se na prumernou cenu 5,70 koruny. Pritom nákladová cena na výrobu jednoho litru mléka je kolem osmi korun a za to není nikdo schopen mléko vyrobit. Na každém litru ztratíme 2,40 koruny," rekl Kolarík.

Na Kromerížsku bylo loni 7000 kusu krav. Mléko zemedelci dodávají hlavne Mlékárne Kunín, která za "volné mléko" nabízí jednu korunu. V CR se stav krav dostal na 50 procent roku 1990.

"Rozhodnutí státu znamená hned se zbavit ctvrtiny krav a muže to jít tak daleko, že i poslední kráva v CR bude nadbytecná," rekl Kolarík.

Chovatelé jsou rozhodnuti stavy krav bránit a chystají masové protestní akce. V Kromeríži bude ustaven krizový štáb a pripraví formy protestu.

"Vláda neplní sliby. Zavázala se usilovat o stabilizaci rozmeru ceského zemedelství a jeho ekonomiky. Rozmer se však stále zmenšuje a ekonomika je tak destabilizovaná, že se nevyplatí delat vubec nic. Zacalo to prasaty, ted jsou potíže s obilím. Nákupcí spekulují s cenou 250-280 korun za metrický cent, což je u nekterých druhu pod a u jiných cena sotva kryjící náklady," uzavrel Kolarík.

Karla Havlíková klh mha


Zdroj: ČTK, 21. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 19:42