Agris.cz - agrární portál

Válka ničí zemědělství Kosova a ohrožuje ekonomiku regionu

21. 5. 1999 | Právo

Právo 21.5.1999

Válka nicí zemedelství Kosova a ohrožuje ekonomiku regionu

Krize v jugoslávské provincii Kosovo nicí zemedelskou a potravinárskou výrobu. Nastává alarmující pokles dostupných zásob základních potravin a sadby pro budoucí sezónu, informuje Svetová organizace pro zemedelství (FAO). Pred následky války na celoevropský hospodárský vývoj varuje i Organizace pro hospodárskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Ze zprávy expertu FAO vyplývá, že konflikt, vedoucí k vylidnení celého regionu, se odráží ve zplanení neobdelávaných zemedelských ploch a vybíjení, v lepším prípade strádání opuštených hospodárských zvírat. Zhroutil se systém zásobování, protože pohyb obyvatelstva je zcela neprehledný a nepredvídatelný a sklady všeho druhu NATO casto bombarduje jako strategické cíle. Komunikace jsou narušené a velká cást traktoru a nákladních automobilu byla bud znicena válkou, nebo jako dopravní prostredek uprchlíku vyvezena z oblasti.

Podle FAO jsou již vycerpány zásoby pšenice. Ozimy se neošetrují a letos nebyla prakticky vubec vyseta pšenice, klícová plodina kosovského zemedelství. Podobná situace je i u dalších plodin. Již v záveru lonského roku bylo v Kosovu mnoho obyvatel závislých na humanitární potravinové pomoci, kterou ale v breznu prerušilo zahájení leteckých operací proti Jugoslávii.

Operace EMO má pomoci uprchlíkum

Vedle velkých uprchlických táboru v Albánii a Makedonii, které spravují vlády nebo mezinárodní a humanitární organizace, hostí své príbuzné a známé z Kosova asi dvanáct tisíc albánských a osm tisíc makedonských zemedelských usedlostí. Tyto farmy spotrebovávají veškeré své zásoby i financní prostredky, a tedy neprodukují žádné prebytky pro trh a ocitají se bez nezbytných prostredku pro príští zemedelskou sezónu. FAO a Svetový potravinový program proto zahájily mimorádnou operaci EMO, na pomoc uprchlíkum z Kosova.

Dopady doléhají na celý Balkán

Pololetní zpráva OECD upozornuje na riziko, že se pomoc urcená uprchlíkum z Jugoslávie dostane do rukou prekupníku a na místním trhu pak ohrozí domácí produkci. Krize v Kosovu ohrožuje i ekonomiku dalších balkánských státu: Bulharska, Rumunska a Chorvatska, kde se komplikují reformní programy. Kdyby se konflikt protahoval, mohlo by to zasáhnout turistiku v Chorvatsku, Recku, Bulharsku a Itálii, varuje OECD. V Recku, Slovinsku, Madarsku, Turecku a Itálii podle odhadu OECD klesá v této souvislosti prognóza rustu o ctvrtinu procenta hrubého domácího produktu.

Vyšší náklady na transbalkánskou dopravu po znicení mostu pres Dunaj, nejvýznamnejší dálnice napríc Jugoslávií a zablokování dunajské vodní cesty oslabují konkurenceschopnost balkánského zboží, uvádí zpráva. Jen Bulharsko denne vydává navíc 1,25 miliónu dolaru (44 miliónu Kc).

(aa, CTK)


Zdroj: Právo, 21. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 12:11