Agris.cz - agrární portál

Družstva požadují kvóty na mléko už od letošního července

20. 5. 1999 | ČTK

Družstva požadují kvóty na mléko už od letošního cervence

PRAHA 20. kvetna (CTK) - Pro vyrešení soucasné krize na trhu s mlékem jsou nutné kvóty, které by mely být zavedeny nejlépe již od 1. cervence letošního roku. CTK to rekl predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností Miroslav Jirovský po skoncení dnešního kulatého stolu o mléku na ministerstvu zemedelství. Jednání se však neúcastnil ani jeden zástupce zpracovatelu mléka.

Podle Jirovského je treba jasne ríci, kolik mléka pro potreby ceského trhu bude odkoupeno za odpovídající cenu. Jak rekl, tuzemský trh mléka snese nákupní cenu osm korun za litr a mlékárny jsou schopny za tuto cenu mléko zpracovat i se ziskem.

Kvóty by se mely realizovat prostrednictvím odbytových mlékárenských družstev, která podle Jirovského obchodují asi s 55 procenty mléka vyprodukovaného v CR. Jak rekl, melo by jít o samoregulující se systém. "Pro zemedelce není jiné cesty, než se pro odbyt mléka spojit," dodal Jirovský.

Ministr zemedelství Jan Fencl po jednání rekl, že poptávka po penezích na regulaci trhu s mlékem stále roste a stát nemá další prostredky, které by do systému vložil.

Jak CTK rekl predseda Asociace soukromého zemedelství Stanislav Nemec, dnešní jednání na MZe pouze popsalo stav, ale nenabídlo žádná rešení. Nemec zpochybnil možnost brzkého zavedení kvót kvuli složitosti celého procesu.

Tajemník Agrární komory Jan Záhorka rekl, že jednání se zabývalo budoucími rešeními, ale nikdo nereší otázku, co udelat hned. Veškeré dopady krize trhu s mlékem tedy podle jeho slov ponesou zemedelci. V souvislosti s tím pripustil reálnou možnost masových zemedelských protestu, pravdepodobne zacátkem cervna letošního roku.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 20. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.05.2024 21:41