Agris.cz - agrární portál

Loket vyhrál letitý soudní spor o 1500 hektarů lesů

19. 5. 1999 | ČTK

Loket vyhrál letitý soudní spor o 1500 hektaru lesu

PLZEN/LOKET 19. kvetna (CTK) - Mesto Loket na Sokolovsku vyhrálo dnes u Krajského soudu v Plzni spor s Lesy Ceské republiky o témer 1500 hektaru území v Chránené krajinné oblasti Slavkovský les. Loket se tak zaradil mezi mesta s nejrozsáhlejším vlastnictvím pudy v zemi, rekl dnes CTK jeho starosta Jan Hadrava.

Podle nej šlo o první soudní spor o lesy mezi mestem a státem v Ceské republice. "Je to precedentní proces, protože obce, které se chtely soudit o obecní majetky, vyckávaly na rozhodnutí našeho sporu," uvedl Hadrava. Doplnil, že o historický majetek se mesto zacalo soudit pred sedmi lety poté, co mu Lesní závod Kladská odmítl pozemky vydat.

Soud zamítl argumentaci podniku, že v roce 1949 nebyly lesy ve vlastnictví Lokte a dal za pravdu mestu, které tvrdilo, že má na pozemky historický nárok, uvedl starosta.

Podotkl, že spor o lesy rozhodoval Krajský soud v Plzni opakovane, když po prvním odvolání Lokte vrátil vec zpet k Okresnímu soudu do Sokolova. Ten však opetovne rozhodl ve prospech Lesu CR a mesto se znovu odvolalo.

Získaný majetek hodlá Loket co nejdríve prevzít a jeho správou poverí vlastní spolecnost Mestské lesy Loket, která již obhospodaruje 2500 hektaru mestské pudy. Tu na mesto pred nekolika lety prevedl stát.

Nyní vede Loket soud u sokolovského okresního soudu o pozemky, na nichž má Sokolovská uhelná spolecnost své výsypky. Na Karlovarsku již stejný soud vyhrál.

Miroslav Molcík kar


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 03:20