Agris.cz - agrární portál

Lacina: Nový veterinární zákon vyplní značné legislativní mezery

19. 5. 1999 | ČTK

Lacina: Nový veterinární zákon vyplní znacné legislativní mezery

PRAHA 19. kvetna (CTK) - Prijetím nového veterinárního zákona se vyplní nejen znacné mezery ve veterinární legislative CR, ale podle posudku expertu Evropské unie bude i plne kompatibilní s veterinárním právem EU. CTK to dnes sdelil predseda Asociace veterinárních lékaru CR Jirí Lacina.

Reagoval tak na pondelní vyjádrení viceprezidenta a tiskového mluvcího Komory veterinárních lékaru CR (KVL) Karla Daniela. Ten rekl, že nová verze zákona vytvárí prostor pro korupci, narušuje volné poskytování služeb soukromými veterinári a znemožnuje vstup do profese mladým veterinárním lékarum.

Narozdíl od Danielova tvrzení je Lacina presvedcen, že nový veterinární zákon nenarušuje volné poskytování služeb a neznemožnuje vstup do profese mladým veterinárním lékarum. Rovnež konstatování, že nový zákon vytvárí prostor pro korupci, je podle Laciny nepoctivé a nespravedlivé.

"Presto, že nový veterinární zákon není jen o tom, zda budou mít praktictí veterinári potvrzení o splnení základních podmínek k rádnému výkonu své praxe od okresní veterinární správy, stalo se toto ustanovení témer neuralgickým bodem a z neho se odvozuje tvrzení, že celý zákon je špatný," uvedl Lacina. Není podle nej pravdou ani to, že podmínky nesplní ti, kterí jsou zamestnanci. "Podle zákona registraci nepotrebují, jelikož praxi nevykonávají podnikatelským zpusobem," upresnil.

Požadavek na splnení základních podmínek veterinárních lékaru vykonávajících terénní praxi nepredpokládá zrízení ordinace, ale predpokládá napríklad minimální vybavení, které by zjistilo rádné uchování veterinárních léciv a biopreparátu, uvedl Lacina. Dodal, že veterinární zákon se neprijímá jen pro veterinární lékare, ale pro chovatelskou a spotrebitelskou verejnost.

pst jw


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 07:09