Agris.cz - agrární portál

Singapurský BAT hodlá koupit všechny akcie Rothmansu

19. 5. 1999 | ČTK

SINGAPUR/SYDNEY 19. května (ČTK) - Singapurská společnost British-American Tobacco Singapore Investments (BATSI), součást nadnárodního koncernu British American Tobacco (BAT), učinila návrh na koupi všech existujících akcií společnosti Rothmans Industries. Vyplývá to ze společného prohlášení, které dnes vydaly oba subjekty.

BATSI následně učinila dobrovolný návrh na koupi všech akcií společnosti British-American Tobacco Company (Singapore) Ltd (BATS), za které hodlá zaplatit šest singapurských dolarů za kus, čímž hodnota kontraktu vystoupí na 540 miliónů singapurských dolarů (asi 314,8 miliónu USD). Rothmans pak ve svém vlastním sdělení uvedl, že BATSI za jeho akcie nabízí 14,56 singapurských dolarů, tedy 1,67 miliardy SGD za celou společnost.

Tabákoví výrobci BAT a Rothmans letos v lednu oznámily záměr fúze, její realizace však závisela na splnění několika podmínek. Fúze by měla být dokončena do poloviny letošního roku a poté by mělo být 50 procent akcií společnosti Rothmans Industries v držení skupiny BAT, zatímco zbývajících 50 procent bude vlastnit pobočka BATSI, založená pouze k tomuto účelu.

Krátce po oznámení tohoto záměru však plán fúze oznámily výrobci cigaret W.D. & H.O. Wills a Rothmans Holdings. Rothmans tak má podle zveřejněného záměru koupit od minoritních akcionářů akcie Willsu v ceně 5,75 AUD, přičemž Wills provede zpětný nákup 67procentního podílu v koncernu BAT za celkem 342 miliónů australských dolarů.

Sloučená skupina se podle předsedy společnosti Rothmans Holdings Johna Curtise stane největším výrobcem a distributorem cigaret a tabákových výrobků v Austrálii, na Novém Zélandě, Papui Nové Guinei a na tichomořských ostrovech. Výrazně má být posílena také konkurenční schopnost skupiny, což by mělo pozvednout hodnotu akcií a zvýšit zisk majitelů společnosti.

spr bm


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 19:33