Agris.cz - agrární portál

USA požádaly WTO o souhlas s uvalením sankcí na zboží EU

18. 5. 1999 | ČTK

ŽENEVA 18. kvetna (CTK) - Spojené státy formálne požádaly Svetovou obchodní organizaci (WTO) o svolání zvláštního zasedání jejího rozhodcího výboru, na kterém budou usilovat o schválení amerických sankcí na zboží z Evropské unie (EU) v celkové hodnote 202 miliónu USD. Jde o další krok USA ve sporu s EU, která zakázala dovoz hovezího masa pocházejícího ze zvírat krmených umelými rustovými hormony.

Rozhodcí výbor WTO, který reší obchodní spory svých clenských zemí, se pravdepodobne sejde 3. cervna. USA již v pátek oznámily, že požádají WTO o uvalení sankcních cel na zboží z EU v rocní hodnote 202 miliónu dolaru. Podle mluvcího USA u WTO v Ženeve americká žádost o souhlas s uvalením sankcí nespecifikuje konkrétní zboží, na které budou sankce uvaleny. V breznovém predbežném seznamu zboží se objevilo hovezí a veprové maso, drubež, stejne jako motocykly, kvetiny nebo cokoláda.

EU pravdepodobne podle bruselských úredníku zpochybní objem zboží, na které chce USA uvalit sankce. Rozhodcí rízení nezávislého výboru obchodních expertu musí být podle pravidel WTO skonceno do 60 dnu, což znamená, že sankce nemohou zacít platit dríve než v polovine cervence, napsala agentura Reuters.

dlj ple


Zdroj: ČTK, 18. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 04:39