Agris.cz - agrární portál

Transformace a.s. Povodí na státní podniky odstraní pochybnosti

18. 5. 1999 | ČTK

PRAHA 18. května (ČTK) - Transformace nynějších pěti akciových společností Povodí na státní podniky nejrychleji napraví jejich současný právně neúnosný stav. ČTK to dnes sdělilo tiskové oddělení Ministerstva zemědělství ČR (MZe) v souvislosti s pondělním rozhodnutím vlády o transformaci těchto společností.

Podle MZe vyšla vláda z právního názoru, že v důsledku pochybností při vzniku akciových společností Povodí v roce 1994 mají tyto společnosti majetek pouze v držbě a nikoli ve vlastnictví. Například pozemky pod koryty řek, případně pod vodními nádržemi nadále vlastní stát, což přináší řadu komplikací především při nakládání s tímto majetkem.

A.s. Povodí nesmějí v současné době zastavovat, směnit či prodat nemovitý majetek s výjimkou konkrétních případů schválených valnou hromadou nebo představenstvem společnosti. V působnosti valné hromady je také písemné schválení směny a prodeje všech ostatních pozemků, staveb a budov, včetně vodohospodářských děl a staveb souvisejících s provozem vodohospodářských děl, u kterých není stanovami určena příslušnost představenstvu.

Z pěti akciových společností Povodí, které zcela vlastní stát, vykázaly v loňském roce v důsledku červencových záplav ztrátu dvě, Povodí Labe a Povodí Morava. Ostatní tři akciové společnosti, Povodí Vltava, Povodí Ohře a Povodí Odra, byly loni ziskové.

Transformace a.s. Povodí na státní podniky se podle pondělního rozhodnutí vlády uskuteční ve druhé polovině letošního roku.

Oldřich Přibík klh mha


Zdroj: ČTK, 18. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:43