Agris.cz - agrární portál

ASZ: Za kritickou situaci na trhu mléka je odpovědný stát

18. 5. 1999 | ČTK

ASZ: Za kritickou situaci na trhu mléka je odpovedný stát

PRAHA 18. kvetna (CTK) - Za prícinu soucasné kritické situace na tuzemském trhu mléka považuje Asociace soukromého zemedelství (ASZ) politiku státu, který na jedné strane dotacemi stimuluje nadprodukci mléka a na strane druhé nemá prostredky na její likvidaci. Uvádí se to v prohlášení predsednictva ASZ, které CTK poskytl predseda asociace a poslanec ODS Stanislav Nemec.

Podle ASZ situaci zhoršila neochota státu dostatecne liberalizovat trh s mlékem v okamžiku, kdy již bylo zrejmé, že na jeho úcinnou regulaci chybí prostredky. Tato polovicatá regulace pak vedla ke zhroucení tuzemského trhu mléka.

"Jestliže stát do znacné míry tuto situace zavinil, je nyní jeho povinností nalézt dostatek prostredku na likvidaci již vyrobené nadprodukce. Tyto zdroje však nemohou pocházet z dosud schválených dotacních prostredku," uvádí prohlášení a zduraznuje, že opatrení musí být okamžité a jednorázové a není možné jej v budoucnu opakovat.

Po likvidaci soucasné nadprodukce je podle ASZ nutné vytvorit podmínky pro volnou tvorbu cen mléka. To predpokládá mimo jiné redukovat neefektivní chovy, nezavádet kvótaci výroby mléka. Dále je treba provádet aktivní a reálnou celní a exportní politiku a podporu zvyšování tuzemské spotreby mléka.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 18. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 03:10