Agris.cz - agrární portál

Mléko si zaslouží větší pozornost

18. 5. 1999 | ČTK

HN 18.5.1999

Mléko si zaslouží vetší pozornost

(sto) - Zatímco ve spotrebe nekterých jiných nápoju se Ceši dlouhodobe drží ve svetové špicce, v konzumaci mléka silne zaostávají. Mezinárodní den mléka si presto ci práve proto každorocne ve druhé polovine kvetna pripomínáme se svetem i my. Jak vyplývá napríklad z informací predního výrobce kartónových obalu, spolecnosti Tetra Pak, na statistického Cecha pripadá rocne približne polovicní dávka mléka a mlécných výrobku, než ciní západoevropský prumer.

Zatímco tedy obyvatel Britských ostrovu vypil za lonský rok zhruba 108 litru mléka, a Španel dokonce 111 litru, u nás to bylo jen 47 litru na osobu. Castým argumentem nízké spotreby mléka a mlécných výrobku byly v posledních letech údaje o vydáních rodin, ovlivnených zejména prudkým nárustem cen. Na základe zjištení Eurostatu lze také konstatovat, že proti jiným zemím strední a východní Evropy a Evropské unie nejsou u nás výdaje státního rozpoctu na podporu této komodity nijak vysoké. V roce 1997 cinila její podpora v CR asi 52 procent prumeru unie. Nicméne hlavní prícinou nízké spotreby zustávají u nás spíše nevhodné stravovací návyky, k jejichž prekonání smeruje nyní pomerne široká popularizace mléka predevším mezi detmi a mládeží.

Mezinárodní organizace (OECD, FAO) do roku 2003 nepredpokládají významnejší zmenu ve spotrebe mléka a mlécných výrobku ve vyspelých zemích, témer všude ale ocekávají rust spotreby sýru a naopak pokles u másla.


Zdroj: ČTK, 18. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 13:05