Agris.cz - agrární portál

USA hodlají na EU uvalit sankční cla za 202 miliónů USD

14. 5. 1999 | ČTK

USA hodlají na EU uvalit sankcní cla za 202 miliónu USD

WASHINGTON 14. kvetna (CTK) - Spojené státy americké požádají Svetovou obchodní organizaci (WTO) o souhlas s uvalením sankcních cel na zboží z Evropské unie v rocní hodnote 202 miliónu dolaru. Tímto krokem hodlají USA potrestat EU za to, že nezrušila ilegální zákaz na dovoz hovezího masa pocházejícího ze zvírat krmených umelými rustovými hormony. Ve Washingtonu to dnes oznámil americký ministr zemedelství Dan Glickman.

"S platností od dnešního dne prijímáme další kroky, které jsou nezbytné k tomu, aby WTO dala souhlas ke zrušení obchodních úlev," píše v prohlášení ministr. "Takové zplnomocnení nám umožní uvalit 100procentní clo na vybrané výrobky vcetne zemedelské produkce již od poloviny cervna."

Americtí farmári v minulých dnech žádali vládu, aby uvalila na zboží z EU sankcní cla až do výše 500 miliónu dolaru rocne. Obchodní specialista Národní asociace chovatelu hovezího dobytka (NCBA) Chuck Lambert však považuje cástku 202 miliónu USD za zcela dostacující. "To, co tady požadujeme, je stoprocentne v souladu s pravidly WTO," podotkla k navrhovaným sankcím obchodní zmocnenkyne americké vlády Charlene Barshefská.

Glickman rovnež podotkl, že Spojené státy jsou nadále pripraveny jednat o prozatímní kompenzaci, pokud se EU zaváže otevrít svuj trh dovozcum hovezího masa ze zvírat krmených umelými rustovými preparáty. Za toho predpokladu by EU pouze docasne kompenzovala ušlé zisky, které by americkým vývozcum vznikaly v souvislosti se zákazem dovozu masa.

spr bm


Zdroj: ČTK, 14. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:31