Agris.cz - agrární portál

USA připravují seznam zboží z EU pro své sankce za hovězí

14. 5. 1999 | ČTK

USA pripravují seznam zboží z EU pro své sankce za hovezí

WASHINGTON 14. kvetna (CTK) - Spojené státy uplatní podle cinitele Clintonovy administrativy své právo odvetných opatrení proti Evropské unii za to, že nezrušila zákaz dovozu hovezího masa s obsahem umelých rustových hormonu. V príštích dnech Washington dokoncí seznam zboží z EU, na které bude uvaleno sankcní 100procentní clo, rekl v noci na dnešek zvláštní vyjednavac USA pro zemedelský obchod Peter Scher.

Vyjednavac televizi Reuters nerekl, jaká bude rocní hodnota sankcemi dotceného zboží. Konecné císlo však podle neho pravdepodobne nebude na puvodne navrhovaných 900 miliónech dolaru. Úrad obchodního zmocnence USA nyní diskutuje s dalšími federálními úrady o konkrétní podobe seznamu zboží z EU, rekl Scher.

Všeobecne se ovšem predpokládá, že Washington si se zverejnením konecného seznamu pocká, až u Svetové obchodní organizace (WTO) probehne arbitráž, která urcí oprávnený objem sankcí. Spekuluje se, že sankce budou nakonec uvaleny na zboží za 500 miliónu USD ci méne. Taková je totiž zhruba suma, kterou americtí chovatelé dobytka rocne ztrácejí kvuli evropskému zákazu dovozu jejich masa, jež z naprosté vetšiny pochází z krav chovaných za pomocí rustových hormonu.

EU ve ctvrtek oficiálne oznámila WTO, že nehodlá splnit její požadavek a zrušit do stanoveného termínu 13. kvetna deset let platný nelegální zákaz dovozu masa s umelými hormony. Na zákaz si u WTO stežovaly USA a Kanada, možnosti sankcí hodlají využít obe zeme.

Rozhodnutí USA uvalit na EU sankce potvrdil i ministr zemedelství Dan Glickman. "Myslím, že jsme naznacili, že pokud EU nesplní termín, budeme postupovat v souladu s našimi závazky a právy v rámci WTO," rekl Glickman ve ctvrtek novinárum.

Predbežný americký seznam zboží, na než by mohla být cla uvalena, zahrnuje celou radu produktu od masa pres minerálky a cokoládu až po malolitrážní motocykly. Obchodní komisar EU Leon Brittan sice vyjádril ochotu nabídnout USA dohodu o kompenzaci za ztracené príjmy z prodeje hovezího ve forme rozšírení prístupu jiných amerických produktu na evropský trh, Washington však hodlá pristoupit na dohodnuté kompenzace, jen pokud to povede ke zrušení zákazu dovozu.

Petr Holcák nol


Zdroj: ČTK, 14. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 17:48