Agris.cz - agrární portál

USA chtějí přesné datum zrušení zákazu dovozu ošetřeného hovězíh

13. 5. 1999 | ČTK

USA chtejí presné datum zrušení zákazu dovozu ošetreného hovezího

WASHINGTON 13. kvetna (CTK) - Americtí chovatelé dobytka dnes vyzvali Evropskou unii, aby stanovila presné datum, kdy hodlá svuj trh otevrít dovozu hovezího masa pocházejícího ze zvírat, k jejichž krmení byly použity umelé rustové hormony. To je zároven nezbytný krok, kterým EU ješte muže zabránit stamiliónovým škodám, které na zboží z unie hodlají Americané uvalit v podobe ochranných cel, uvedla dnes agentura Reuters.

"Pokud bude chybet pevné datum, kdy EU zruší zákaz, zbývá jako jediná možnost zavedení odvetných opatrení ze strany Spojených státu," píše ve svém prohlášení Národní asociace chovatelu hovezího dobytka (NCBA). Své stanovisko sdružení NCBA zverejnilo krátce poté, co Evropská unie informovala Svetovou obchodní organizaci (WTO), že dnešním dnem nehodlá již desetiletý zákaz dovozu masných výrobku zrušit.

Sdružení je predevším znepokojeno tím, že EU hodlá zákazem dovozu hovezího masa z USA i nadále pokracovat v porušování regulí WTO. "WTO dospela k záveru, že EU musí svuj ilegální zákaz do dneška, tedy do 13. kvetna, zrušit. Zákaz je však stále v platnosti," píší chovatelé. Spojené státy americké pritom nyní mají 20 dnu na to, aby Svetové obchodní organizaci predložily seznam predbežných škod, které jim zákaz vývozu hovezího masa do EU zpusobuje.

Zástupci amerického ministerstva zemedelství se dnes vecer mají sejít spolecne s dalšími vládními zmocnenci a celou záležitost podrobne prozkoumat. Ministerstvo obchodu již na konci brezna sestavilo predbežný seznam, na kterém figuruje potravinárské zboží z EU a další výrobky v hodnote prevyšující rocne 900 miliónu dolaru. Práve na toto zboží má být uvaleno až stoprocentní sankcní clo v prípade, že Evropská unie dnešním dnem svuj zákaz nezruší.

Premysl Šandor bm


Zdroj: ČTK, 13. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:34