Agris.cz - agrární portál

GŘC: Deklarovanou cenu cukru z Polska nelze okamžitě zpochybnit

11. 5. 1999 | ČTK

GRC: Deklarovanou cenu cukru z Polska nelze okamžite zpochybnit

PRAHA 11. kvetna (CTK) - Deklarovanou celní hodnotu cukru dováženého z Polska do Ceské republiky nelze na základe platných mezinárodních pravidel okamžite zpochybnit, protože jde o úredne potvrzené údaje v zemi vývozu. CTK to dnes rekla tisková mluvcí Generálního reditelství cel Nina Psotová s tím, že výmeny faktur jsou v takových prípadech vylouceny.

Podle jejích slov provádí celní správa na základe podnetu MZe šetrení dovozu cukru a je overeno, že polské celní orgány potvrzují svým razítkem cenu na fakturách pri vývozu, které jsou predkládány pri dovozu do CR. Z tohoto pohledu jsou tedy údaje pri dovozu shodné s údaji uvádenými pri vývozu.

Pro další postup ve veci zpochybnení celní hodnoty je podle Psotové treba vyžádat si další údaje ze zeme vývozu, tedy z Polska. O jaké údaje jde, však neuvedla.

V období od 26. dubna do 10. kvetna letošního roku byla nejnižší deklarovaná cena cukru dováženého z Polska 1,77 Kc/kg. Za tuto cenu bylo dovezeno 504 tun cukru, dalších 264 tun bylo dovezeno za 2,10 Kc/kg, 744 tun za 2,11 Kc/kg a 24 tun za 2,43 Kc/kg. Naproti tomu za cenu 10,73 Kc/kg bylo v tomto období dovezeno 112 tun cukru a za 10,81 Kc/kg dalších 360 tun.

Šetrení komodity cukr se podle Psotové venují orgány celní správy již delší dobu, a to i z jiných zemí, než je Polsko.

MZe dnes oznámilo, že požádalo celní správu o úplné zastavení dovozu polského cukru s falešne deklarovanou cenou. MZe podle tiskového mluvcího Pavla Kováre upozornilo celní správu již pred mesícem na možnost celního podvodu a vyzvalo ji k neprodlenému zahájení šetrení podle celního zákona.

Podle MZe dovozy tohoto cukru však stále pokracují i po zvýšení cla o 80 procent, které vstoupilo v platnost 12.brezna letošního roku. Výrazne negativním aspektem je jejich deklarovaná dumpingová cena, která se pohybuje kolem 1,95 Kc/kg cukru. Podle vyjádrení polské strany není taková cena reálná a signalizuje celní podvod.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 11. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 03:39