Agris.cz - agrární portál

Alternativní výroba by mohla snížit nadprodukci vajec v ČR

5. 5. 1999 | ČTK

Alternativní výroba by mohla snížit nadprodukci vajec v CR

HUMPOLEC (okres Pelhrimov) 5. kvetna (CTK) - Jedním z východisek, jak snížit nadprodukci vajec v CR, je zavedení alternativní výroby. Podle predsedy Ceskomoravského svazu výrobcu a zpracovatelu drubeže a vajec Františka Nováka napríklad v Nemecku pochází 25 procent produkce vajec práve z ekologických chovu. Ceští velkovýrobci však na pristoupení k západoevropskému trendu nahlížejí skepticky.

"Ekologicky vyrobená vejce by se po sladení legislativy s EU mohla uplatnit na zahranicních trzích," upozornila na dnešním jednání svazu v Humpolci jeho tajemnice Vlasta Lukšanová. Na zavedení takové výroby by mohly plynout i peníze z programu predvstupní pomoci SAPARD.

Ceští producenti loni na trh dodali asi 1,7 miliardy vajec, další dve miliardy vyprodukovali samozásobitelé. Prebytek vajec na tuzemském trhu snížil jejich farmárské ceny na 60 až 70 procent výrobních nákladu. Velkochovy CR loni evidovaly na 5,355 miliónu kusu nosnic. O neco více jich chovají samozásobitelé.

Haly s klecovými technologiemi se v CR zacaly stavet koncem šedesátých let a produkce vajec se tím rapidne zvýšila. Dnes je v CR zhruba dvacet podniku, které chovají touto metodou po 200.000 nosnicích, kolem petadvaceti spolecností chová po 100.000 nosnicích, rádove tricet pak vejce produkuje od 100.000 do 40.000 kusu slepic a asi dvacet dalších chová po 40.000 až 20.000 slepicích.

Zatímco ceská nosnice z velkochovu prožije 11 mesícu života v kleci o rozmerech 40 krát 50 centimetru, slepice z alternativních chovu v zemích Evropské unie mají k dispozici minimálne deset metru ctverecních výbehu, a na noc pak halu z tretiny krytou stelivem.

Podle Lukšanové v zemích EU existuje pet typu výroby vajec. O pravidlech alternativní výroby budou prvovýrobci informováni na podzimním seminári. Do vstupu CR do EU musí ministerstvo v oboru drubež - vejce prijmout a realizovat západoevropské standardy, jak výrobní tak odbytové, upozornila. Okamžite by pak mely být sladeny informacní a statistické systémy.

Jaroslava Mikešová nol


Zdroj: ČTK, 5. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 02:04