Agris.cz - agrární portál

SDA podá podnět ÚHOS proti monopolním praktikám výrobců cukru

3. 5. 1999 | ČTK

SDA podá podnet ÚHOS proti monopolním praktikám výrobcu cukru

PRAHA 3. kvetna (CTK) - Sdružení uživatelu cukru (SUC), které reprezentuje pres 97 procent prumyslové spotreby cukru v Ceské republice, upozornuje na monopolní praktiky zahranicních výrobcu ovládajících ceskou výrobu cukru. Jak rozhodlo na svém dnešním mimorádném zasedání, podá Úradu pro hospodárskou soutež (ÚHOS) oficiální podnet k zahájení rízení proti temto spolecnostem. Jsou to rakouská Agrana, francouzská SDA Origny a francouzsko- britský koncern Eastern Sugar. CTK o tom dnes informovala Pavla Šeborová z agentury Mmd.

Sdružení v této souvislosti zduraznilo, že s uvedenými zahranicními výrobci spolupracuje ministerstvo zemedelství na zavedení netržního cukrového režimu v Ceské republice, "aniž je pripraveno byt i jen zacít jednání s uživateli cukru".

"Podle statistik v období od ledna 1998 poklesla svetová cena surového cukru na pouhých 30 procent puvodní hodnoty, pricemž ve stejné dobe zvýšili zahranicní výrobci cenu suroviny na ceském trhu o 30 procent a stále volají po záchrane svého odvetví a nacházejí podporu na ministerstvu zemedelství," uvádí SDA.

Upozornuje také na skutecnost, že v prípade zavedení evropského režimu cukru bude mít tento krok v našich podmínkách za následek zvýšení ceny cukru z 13 Kc za kilogram na 26 Kc za kilogram a pozdeji na 31 Kc/kg.

Sdružení je presvedceno, že pokud chce vláda opravdu chránit ceské zemedelství, musí smerovat prípadnou podporu prímo pestitelum cukrovky. A to tím spíše, že existuje reálná hrozba, že zahranicní monopoly budou v dobe jednání s Evropskou unií ovlivnovat tvorbu nákupních kvót ve prospech svých zájmu a naopak v neprospech ceských zemedelcu.

do mha


Zdroj: ČTK, 3. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 21:29