Agris.cz - agrární portál

Podle vědců ohrožují hormony v mase lidské zdraví

3. 5. 1999 | ČTK

Podle vedcu ohrožují hormony v mase lidské zdraví

BRUSEL 3. kvetna (zpravodaj CTK) - Používání šesti rustových hormonu pri výkrmu hovezího dobytka predstavuje hrozbu pro lidské zdraví pri konzumaci tohoto masa. Dukazy se však hormon od hormonu liší, konstatoval Vedecký výbor pro veterinární opatrení související s lidským zdravím ve zpráve, jež bude v úterý predložena Evropské komisi.

Ta shání dukazy na podporu svého rozhodnutí zakázat dovoz hovezího masa ze Spojených státu od 15. cervna, což opírá o zjištení, že v dováženém mase, oficiálne nedotceném hormony, byly zjišteny stopy techto látek.

Potrebuje je také pro Svetovou obchodní organizaci (WTO), která unii nedávno odsoudila za to, že zakazuje dovoz masa, pro jehož výrobu byly použity rustové hormony. WTO neuznává argument Evropské unie, že maso "ošetrené" hormony ohrožuje zdraví lidí, a chce pádné dukazy, má-li názor zmenit.

Vedecký výbor dnes uvedl, že prírodní hormon 17beta- oestradiol je treba považovat za ciste rakovinotvornou látku, jež prímo podporuje vznik zhoubných nádoru. Zbytky tohoto hormonu v mase mohou zpusobit rakovinu.

Obdobné dusledky mohou mít také další hormony používané ve Spojených státech a v Kanade; lze se pri jejich požívání obávat i negativních dopadu na rust organismu, zejména u detí pred pubertou, a na další funkce. Dostupné informace však neumožnují urcit, od jakého množství je ten ci onen hormon nebezpecný.

Evropská komise v úterý rozhodne, zda zprávu použije jako oficiální argument pri jednání s Washingtonem a WTO. Bude mít k dispozici i další zprávu zmíneného vedeckého výboru, která popisuje americkou praxi - v USA jsou zmínené hormony volne k dostání, jsou zvíratum vpichovány bez lékarského predpisu a kontroly a na cerném trhu je k dispozici i maso vyrobené s pomocí nepovolených hormonálních látek.

Karel Barták boh ank


Zdroj: ČTK, 3. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 01:27