Agris.cz - agrární portál

SFTR ponechal cenu mléka na 7,20 Kč za litr, zvýhodnil exportéry

30. 4. 1999 | ČTK

SFTR ponechal cenu mléka na 7,20 Kc za litr, zvýhodnil exportéry

PRAHA 30. dubna (CTK) - Státní fond tržní regulace (SFTR) dnes rozhodl ponechat garantovanou výkupní cenu mléka od prvovýrobcu 7,20 korun za litr. "Subjekty, které se zapojí do regulace trhu, mají právo snížit u 25 procent nakoupeného mléka cenu až nekam (kamkoli)," rekl na tiskové konferenci ministr zemedelství Jan Fencl. Uvedená cena je o korunu až 1,50 koruny pod výrobními náklady.

Subjekty s exportem pod 25 procent vykupovaného mléka musí zaplatit export samy a mlékari vyvážející nad tuto hranici dostanou podporu ze SFTR. "Podporovat budeme jenom máslo a sušené odstredené a plnotucné a kondenzované mléko," uvedl Fencl s tím, že se to nebude týkat mekkých a tvrdých sýru, nebot tato produkce na export v žádném prípade neprekracuje 25 procent mléka.

Subjektu vyvážejících pres 25 procent je 13, z toho ctyri mlékárny jsou nad 30 procenty, další ctyri mezi 43 až 48 procenty, pet subjektu dosahuje od 77 do 99 procent. Mezi nejvetšími exportéry uvedl mlékárny v Hlinsku, Novém Bydžove a Jihlave. Výrobci v okolí techto mlékáren tak budou nejvíce postiženi.

Jak Fencl uvedl, cena mléka v neregulovaných 25 procentech se zrejme propadne. Pokud bude vule po seriózním vztahu mezi producentem a zpracovatelem, bude mezi ctyrmi až peti korunami za litr. "Pokud vule nebude, dovolte, abych neodhadoval, kam až ta cena muže spadnout," netroufl si ministr.

Fencl poznamenal, že opatrení je mezikrokem k úplné liberalizaci trhu s mlékem, protože ta by v soucasnosti hrozila znacným zhroucením trhu. Tuzemští spotrebitelé totiž požadují o tretinu mléka méne než je obvyklé v Evrope. Na historické minimum se soucasne propadly ceny másla a mléka.

Za velmi duležité ministr považuje zajistit peníze na kampan za vetší spotrebu mléka, soucasný stav ohrožuje zdraví populace. Behem mesíce má být z podpory vyjmuto mléko s obsahem tuku méne než 1,5 procenta a zamezit se má prekupum mezi mlékárnami zarazenými a nezarazenými do tohoto systému.

Petr Bayer nol


Zdroj: ČTK, 30. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 17:27