Agris.cz - agrární portál

PRASATA, VEPŘOVÉ MASO - 29.4.1999

29. 4. 1999 | ČZU

PRASATA, VEPROVÉ MASO - 29.4.1999

Vývoj na trhu veprového masa - aktuální ceny

Ve druhé dubnové dekáde stagnovaly farmárské ceny jatecných prasat na prumerné republikové úrovni kolem 26,00 Kc za 1 kg živé hmotnosti v I. jakostní tríde.

Koncem dubna farmárské ceny jatecných prasat se pohybovaly nejcasteji v rozmezí 25,00 Kc až 27,50 Kc za 1 kg živé hmotnosti v I. jakostní tríde. Zacátkem kvetna se predpokládá mírné zvýšení farmárských cen jatecných prasat na republikovou úroven 28,00 Kc až 29,00 Kc za 1 kg živé hmotnosti v I. jakostní tríde.

Aktuální informace z trhu veprového masa

V posledních ctrnácti dnech v jednotlivých clenských zemích EU došlo k mírnému zvýšení farmárských cen jatecných prasat.

Na valné hromade Svazu producentu masa veprového, drubežího a vajec Cech a Moravy dne 21.4.1999 ve Vetrném Jeníkove clenum této organizace bylo doporuceno vstoupit do celostátního odbytového družstva "Agropork" pro jatecná prasata, které by zajištovalo svým clenum odbyt produkce jatecných prasat za predem dohodnutou smluvní cenu se zpracovateli a hypermarketovými retezci. Vzhledem k soucasné rychlé globalizaci ceské obchodní síte je to pro naše chovatele prasat jediná cesta, jak si zajistit odbyt jatecných prasat s primereným ziskem v príštích letech.

Chov prasat v CR je jediné odvetví živocišné výroby, které je zcela konkurence schopné s chovatelsky vyspelými zememi EU i USA. Na lonském Výrocním zasedání EPP (European Pig Producers) v Praze to jednoznacne potvrdili zahranicní chovatelé prasat. Vytýkali nám pouze naše nenormální dodavatelsko odberatelské vztahy, kde platební morálka obchodníku a zpracovatelu zpusobuje obrovské financní ztráty našim chovatelum prasat. V tomto smeru je nutné, aby Ministerstvo obchodu v CR ve spolupráci s Ministerstvem financí CR zajistila formou závazné vyhlášky takové právní vedomí všech zainteresovaných subjektu, které je obvyklé ve vyspelých státech s tržní ekonomikou. Nelze nadále tolerovat v sektoru prodeje masa a masných výrobku neobvyklou výši marže a délku splatnosti více jak 30 dní.

Informace ze zahranicí

V roce 1999 proti minulému roku se opet zvýší produkce veprového masa v USA o 2,6% a v EU o 0,9%, což zpusobí, že svetové farmárské ceny jatecných prasat budou letos ješte na nižší prumerné úrovni než v roce 1998.


Zdroj: ČZU, 29. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 00:18