Agris.cz - agrární portál

EU chce od poloviny června zakázat dovoz hovězího z USA

28. 4. 1999 | ČTK

EU chce od poloviny cervna zakázat dovoz hovezího z USA

BRUSEL 28. dubna (CTK) - Evropská komise se dnes rozhodla zakázat s platností od 15. cervna dovoz hovezího z USA, pokud nebude vyrešen problém s nálezy stopového množství rustových hormonu v amerických dodávkách. Tento krok má chránit zdraví spotrebitelu v Evropské unii, vysvetlila komise své rozhodnutí v oficiálním sdelení.

Rozhodnutí komise je výsledkem doporucení vetšiny veterinárních správ jednotlivých zemí EU. Veterinární testy ukázaly, že ve 12 procentech masa z USA, které hormony údajne obsahovat nemelo, byla nalezena rezidua techto prípravku.

EU zakazuje dovoz hovezího z dobytka, chovaného za použití rustových hormonu v obave, že požívání tohoto masa muže mít karcinogenní úcinky. Svetová obchodní organizace (WTO) však oznacila tento zákaz za neslucitelný s pravidly svetového obchodu, protože jeho duvody nejsou vedecky doložitelné, a požádala Brusel o nápravu do poloviny kvetna.

EU dováží z USA rocne 7000 až 8000 tun hovezího vysoké kvality v hodnote kolem 20 miliónu USD. Spor o hovezí z hormonálne chovaných krav je další z transatlantických obchodních prí mezi USA a EU po skoncení boje o režim dovozu banánu do EU, který Brusel prohrál. Dalším takovým prípadem bude zrejme snaha EU o zprísnení norem pro hlucnost letadel, címž budou z evropských letišt vyrazena starší americká letadla.

hp bm


Zdroj: ČTK, 28. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.05.2024 17:14