Agris.cz - agrární portál

Slovenské pivovary v krizi; sdružení žádá omezení dovozu

28. 4. 1999 | ČTK

BRATISLAVA 28. dubna (zpravodaj CTK) - Slovenská vláda dosud neudelala žádné kroky na ochranu pivovarnického prumyslu na Slovensku a soucasný vysoký objem importu piva ohrožuje existenci odvetví, rekl CTK výkonný reditel Slovenského sdružení výrobcu piva a sladu Michal Pramuk s tím, že predevším dovoz ceského piva na slovenský trh považuje za nadmerný.

"Dosavadní kvótu 532.000 hektolitru na dovoz piva CR opetovne žádáme snížit na úroven 200.000 hektolitru," zduraznil Pramuk. Podíl dovozu na celkové spotrebe piva dosahuje v SR 12 procent, zatímco v CR je to jen 0,55 procenta a v evropských zemích dosahuje import piva maximálne pet procent ze spotreby, dodal. Na celkovém dovozu piva do CR se Slovensko podílí jen približne 0,16 procenty. Na Slovensku se vloni vyrobilo 4,39 miliónu hektolitru piva, z cehož bylo 410.000 hektolitru vyvezeno. Naopak dovoz piva do SR predstavoval asi 444.000 hektolitru, z cehož až 439.000 hektolitru bylo z CR. Sdružení rovnež prosazuje, aby do dovozní kvóty bylo zahrnuto i 100.000 hektolitru ceského piva, které mohou v licenci vyrábet slovenské pivovary.

Ceská strana však v prípade snížení kvóty na pivo hodlá omezit dovoz slovenských plechu, zeleniny, cukru a jiných komodit, zduraznil Pramuk s tím, že CR není v jednáních vstrícná. Na posledním zasedání hospodárského výboru celní unie pritom slovenská strana dokázala, že nadmerný dovoz piva z CR ohrožuje slovenské pivovary. Ty totiž využívají celkovou kapacitu výroby jen z dvou tretin.

Ze všech 14 slovenských pivovaru ctyri pracují na méne než 50 procent svých možností, což je ekonomicky neefektivní, upozornuje Pramuk. Napríklad pivovar v Michalovcích zacal mít existencní problémy poté, co Ukrajina zvýšila celní sazby a slovenské pivo se stalo o polovinu dražší než domácí.

Pivovarníci zatím nehodlají uskutecnit protestní shromáždení podobné blokáde hranic, kterou zemedelci upozornovali na špatnou situaci v resortu a vysoký dovoz potravin. Predstavitelé státu by si meli uvedomit, že jeden zamestnanec v pivovaru dává práci dalším osmi pracovníkum jiných firem, poznamenal Pramuk.

"Slovensko nemuže neustále pristupovat na kompromis," míní predseda sdružení a dodává, že o dovozu ceského piva do SR probíhají jednání témer tri roky.

Adrian Bobok bm


Zdroj: ČTK, 28. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 00:53