Agris.cz - agrární portál

Vyšší schodek agroobchodu je důsledkem útlumu zemědělské výroby

28. 4. 1999 | ČTK

Vyšší schodek agroobchodu je dusledkem útlumu zemedelské výroby

PRAHA 28. dubna (CTK) - Zvýšení schodku zahranicního agrárního obchodu CR je údajne dusledkem lonského útlumu tuzemské zemedelské výroby a svedcí o snižující se konkurenceschopnosti ceské agrární produkce a zejména o nedostatecnosti zpracovatelského prumyslu CR. CTK to dnes rekl úradující predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností Miroslav Jirovský.

Ceské agrární a potravinárské produkty nejsou trvale prítomny na zahranicních trzích, což je dusledkem soucasné roztríštenosti tuzemského zpracovatelského prumyslu, která znemožnuje pravidelné dodávky potravin na tyto trhy ve vyrovnaném sortimentu a stabilní jakosti.

K náprave situace je podle Jirovského nezbytná proexportní podpora státu, protože vzhledem k rozloze nemuže ceské zemedelství existovat bez exportu a vyrábet pouze pro tuzemský trh. Dalším nezbytným predpokladem je podle jeho slov koncentrace tuzemských zpracovatelských kapacit a jejich urychlená modernizace.

K vylepšení bilance ceského agrárního obchodu neprispívá ani nedokonalá ochrana tuzemského agrárního trhu. Podle Jirovského celní orgány nevykonávají práci tak, jak by bylo potreba. Napríklad kilogram cukru se dováží za 80 haléru, pritom jeho svetová cena je sedm korun za kilogram. Stejná situace je u dalších komodit, napríklad u vína.

"Tady stát neplní svoji funkci a tato situace je myslím také v rozporu s tím, co od nás požaduje EU. Unie by totiž zcela jiste velmi tvrde zasáhla, kdybychom pres naši republiku poušteli takto podcenené zboží do obehu, a nedovolila by to," vysvetlil Jirovský.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 28. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 23:34