Agris.cz - agrární portál

Vlády členských zemí EU chtějí plán na banánovou reformu

27. 4. 1999 | ČTK

Vlády clenských zemí EU chtejí plán na banánovou reformu

BRUSEL 27. dubna (CTK) - Vlády clenských zemí Evropské unie (EU) požádaly úredníky EU, aby do konce kvetna navrhli reformu pravidel EU na dovoz banánu. Uvádí se to v dnes zverejneném dokumentu EU.

Ministri zahranicních vecí EU, kterí se v pondelí sešli v Lucemburku se dohodli na potrebe bezodkladne modifikovat režim EU týkající se banánu v souladu s rozhodnutím Svetové obchodní organizace (WTO). Ministri požádali Evropskou komisi, aby predložila návrhy k doplnení režimu dovozu banánu a rozhodli se ukázat, že hodlají zmenit pravidla týkající se banánu rychle. Zdroje blízké EU uvedly, že schválení nových pravidel by mohlo trvat mesíce, protože je musí schválit nejen vlády clenských státu EU, ale také Evropský parlament.

WTO tento mesíc rozhodla, že dovozní politika EU ohledne banánu porušuje svetová obchodní pravidla a oprávnila Spojené státy uvalit na dovoz EU sankce v celkové výši 191 miliónu USD, aby si Spojené státy vykompenzovaly ztráty z neuskutecnených dovozu banánu. EU minulý týden oznámila, že se proti rozhodnutí WTO neodvolá, ale bude jednat s USA a ostatními obchodními partnery o tom, jak harmonizovat vlastní pravidla s WTO.

USA se již dlouho pre s EU o to, zda její pravidla dovozu banánu zvýhodnují bývalé evropské kolonie v Africe a v karibské oblasti na úkor amerických spolecností a latinskoamerických pestitelu. EU se po predchozím prohraném sporu pokusila reformovat dovozní pravidla banánu s úcinností od zacátku letošního roku, ale zmeny v normách EU nešly tak daleko, aby uspokojily USA a pet latinskoamerických zemí, informovala dnes agentura Reuters.

dlj ple


Zdroj: ČTK, 27. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 09:00