Agris.cz - agrární portál

Družstvo Agropork zahájí obchod s masem na tuzemském trhu

21. 4. 1999 | ČTK

VETRNÝ JENÍKOV (okres Jihlava) 21. dubna (CTK) - Odbytové družstvo Agropork zahájí obchodování s veprovým a hovezím masem na tuzemském trhu od cervence, naplno pak od príštího roku. Shodli se na tom clenové družstva na dnešním jednání ve Vetrném Jeníkove na Jihlavsku.

"Clenská schuze dnes odsouhlasila úpravy stanov, které umožní vstup dalším producentum," rekl CTK Bedrich Henrych, predseda Svazu producentu veprového, drubežího masa a vajec, který byl jedním ze zakládajících clenu družstva. Do nej se k dnešními dni predbežne prihlásilo 217 clenu s prumernou produkcí 761 tun veprového rocne. Producenti nabídli zobchodovat 160.000 tun masa, což je zhruba tretina celkové produkce v CR.

Do cervence predstavenstvo projedná spolupráci se Spolecenstvím rezníku a uzenáru a zpracovateli. Úrad pro hospodárskou soutež by podle Henrycha nemel mít k cinnosti družstva pripomínky, protože je v souladu s normami EU a má podporu Agrární komory CR i ministerstva zemedelství.

Organizacní strukturu bude tvorit devet stredisek. Jejich rozmístení bude respektovat sídla producentu a zpracovatelu. Každý clen bude povinen nabídnout družstvu celou tržní produkci prasat a skotu. Základní clenský vklad je 20.000 Kc, zbytek je pak diferencován podle objemu produkce.

Financní tok je navrhován jako centrální, pres vedení družstva. Pro všechny bude zarucena stejná doba splatnosti. Cenová politika se bude muset sladovat s úrovní ochrany trhu CR a cenami v zemích EU.

Agropork - družstvo se sídlem v Náchode bylo založeno loni v dubnu, cinnost zahájilo v cervenci, a to v první fázi vývozem veprového masa. Loni zobchodovalo 3500 tun, prevážne na Slovensku, což je pet procent rocní produkce jeho clenu. Letos v prvním ctvrtletí vyvezlo 960 tun.

Jaroslava Mikešová jw


Zdroj: ČTK, 21. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:28