Agris.cz - agrární portál

Vláda na druhý pokus uvolnila prostředky pro regulaci trhu mléka

21. 4. 1999 | ČTK

Vláda na druhý pokus uvolnila prostredky pro regulaci trhu mléka

PRAHA 21. dubna (CTK) - Vláda dnes schválila narízení, které uvolní 133 miliónu korun z prostredku Pozemkového fondu CR pro regulaci tuzemského trhu mléka v letošním roce. Po jednání vlády to rekl CTK ministr zemedelství Jan Fencl. Prijatý návrh byl na minulém jednání vlády 14.dubna zamítnut.

Narízení vychází ze zmocnení, které je obsaženo v novelizovaném zákone o Pozemkovém fondu CR a které umožnuje vláde rozhodnout o použití prostredku fondu k podpore zemedelství na cástecnou kompenzaci nepríznivých ekonomických vlivu až do 400 miliónu korun. Z této cástky bylo již 267 miliónu korun cerpáno.

Podle MZe bude ve druhém až ctvrtém ctvrtletí letošního roku v CR prebytek zhruba 600 miliónu litru mléka. Prebytek bude SFTR rešit formou subvencovaných vývozu a intervencních nákupu. Pro regulaci prebytecného mléka zbývající prostredky SFTR urcené pro letošní rok ve výši 520 miliónu korun nestací.

"Situace na tuzemském trhu mléka je tak vážná, že se už nedá v soucasné dobe zcela financovat. Každé rešení, které bude prijato, bude kompromisní a jde o to, aby tento kompromis byl prijat takovým zpusobem, aby se totálne nezhroutila celá vertikála trhu s mlékem," dodal Fencl.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 21. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:16