Agris.cz - agrární portál

Zásoby vajec nutí zemědělce k předčasné likvidaci nosnic

21. 4. 1999 | ČTK

Zásoby vajec nutí zemedelce k predcasné likvidaci nosnic

VETRNÝ JENÍKOV (okres Jihlava) 21. dubna (CTK) - Ceští producenti se potýkají s výrazným nadbytkem vajec. Jejich zásobyrostou, zatímco ceny klesají a producenti jsou nuceni dávat nosnice predcasne na jatka, kde výkupní ceny klesly na minimum, uvedl na dnešním shromáždení Svazu producentu veprového, drubežího masa a vajec clen predstavenstva Jaroslav Slavík.

V CR se loni vyrobilo na 3,7 miliardy vajec, z toho dve miliardy vyprodukovali drobní chovatelé. Ackoliv je vajec na trhu prebytek, zástav slepic se loni mezirocne zvýšil o 350.000 kusu. To podle Slavíka žene prvovýrobce do záhuby, protože klesají farmárské ceny.

Slavík podotkl, že vývoz vajec se loni témer zastavil, ackoliv chov drubeže a produkce vajec je v CR na vysoké úrovni. Náklady ceských prvovýrobcu jsou nižší než v EU, zhruba na úrovni chovatelu v USA. Snužka vajec ciní 300 kusu na nosnici za rok. Presto ceští chovatelé nejsou konkurenceschopní: "Nemáme kapitál a nemáme dotace," vysvetlil Slavík.

Kritickou situaci na trhu údajne prohlubuje rozširování síte supermarketu a dovoz drubežárských komodit. To mimo jiné ohrožuje existenci ceských zpracovatelských podniku. "Pokud se je nepodarí udržet v chodu, nebude odbyt pro zhruba 350 až 400 miliónu vajec pro prumyslové zpracování," upozornil Slavík.

Náklady na jedno vejce byly loni kolem 1,62 až 1,67 koruny. Realizacní ceny cinily 1,65 až 1,75 koruny, když se po žních snížily vlivem poklesu cen obilí na 1,45 až 1,55 koruny. Oproti minulosti se farmárské ceny vajec nezvýšily ani v dobe vánocních a velikonocních svátku.

"Rentabilní prodej vajec pri stávající nadvýrobe nevyreší založení odbytového družstva," uzavrel Slavík.

Jaroslava Mikešová nol


Zdroj: ČTK, 21. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 09:49