Agris.cz - agrární portál

Soud zakázal Simpexu Plus používat etiketu Original Becher Bitte

21. 4. 1999 | ČTK

Soud zakázal Simpexu Plus používat etiketu Original Becher Bitter

KARLOVY VARY/BRATISLAVA 21.dubna (CTK) - Krajský soud v Nitre zakázal formou predbežného opatrení výrobci slovenské Becherovky, firme Simpex Plus stácet a prodávat bylinný likér do lahví s etiketou Original Becher Bitter. CTK to dnes rekl David Binar, mluvcí a.s. Jan Becher-Karlovarská Becherovka (JBKB), která návrh na predbežné opatrení podala.

"My nadále budeme plnit, nadále prodávat a nadále používat ochrannou známku, protože rozhodnutí nenabylo právní moci," sdelil CTK zámer Simpexu Plus jednatel Štefan Šipciak. Dodal, že jeho firma podá odvolání k Nejvyššímu soudu v Bratislave, na což má ze zákona lhutu 15 dnu.

Šipciak rekl, že rozhodnutí soudu o etikete bylo pouze jedním ze dvou bodu žádosti karlovarské spolecnosti na vydání predbežného opatrení. "Druhý bod, který se týkal požadavku na zákaz plnení a prodeje alkoholických nápoju do klasických becherovkových lahví, které mají na zadní strane vylisovaný pohárek, soud zamítl," uvedl.

S názorem Simpexu, který tvrdí, že rozhodnutí nenabylo právní moci, Binar nesouhlasí. Podle nej musí Simpex Plus ukoncit stácení a prodej likéru do lahví s etiketou Original Becher Bitter do trí dnu od dorucení predbežného opatrení. Nezávisle na tom, zda se slovenský výrobce Becherovky odvolá. Tím Krajský soud v Nitre vyhovel návrhu JBKB na predbežné opatrení ve veci zneužití ochranných známek, podotkl.

mol (pokr.)

Jednatel Simpexu Plus Štefan Šipciak dnes CTK sdelil, že do deseti dnu od dorucení soudního rozhodnutí o predbežném opatrení musí Jan Becher-Karlovarská Becherovka (JBKB) podat návrh na zahájení rádného soudního rízení ve veci ochranných známek, behem nehož by melo nastat i dokazování práv k darovací smlouve, pricemž soudu se Simpex neobává. "Oznacení etiket, které my máme, je jiné, než mají zaregistrované Karlovy Vary. Je podobné, ale je odlišitelné," uvedl Šipciak.

JBKB doufá, že soudní lícení, k nemuž dá spolecnost podnet na pocátku následujícího týdne, probehne co nejdríve. Podle mluvcího karlovarské likérky Davida Binara má JBKB na Slovensku zaregistrovaných 15 ochranných známek, zatímco Simpex Plus žádnou. "Lze proto ocekávat jednoznacné vítezství JBKB," uvedl.

Pripomnel, že darovací smlouva, kterou bývalý spolumajitel JBKB Alfred Becher údajne prevedl na deda Zdenka Hoffmanna, jenž poskytl práva na výrobu likéru Simpexu Plus, je falzum. Od soudu si JBKB slibuje, že bude muset slovenský výrobce tuto smlouvu poskytnout k expertize, která prokáže její neplatnost. K podpore tohoto tvrzení JBKB již dríve poukázala na to, že notár Jan Ptácník, který údajne listinu v roce 1939 sepsal, byl v té dobe ctyri roky mimo úrad a k notárským úkonum nebyl oprávnen.

Likérka v Chotíne vyrobila od zahájení produkce 13. února asi 100.000 litru bylinného likéru, z nehož se již polovina prodala.

Krajský soud v Nitre zamítl v uplynulých dnech návrh JBKB na vydání predbežného opatrení na ukoncení výroby a prodeje slovenské Becherovky firmou Simpex Plus, která na 20 let získala práva na její výrobu podle receptu Zdenka Hoffmanna z roku 1807.

Miroslav Molcík nol


Zdroj: ČTK, 21. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:19