Agris.cz - agrární portál

Plzeňský Prazdroj po fúzi s Radegastem usiluje o zvýšení exportu

21. 4. 1999 | ČTK

Plzenský Prazdroj po fúzi s Radegastem usiluje o zvýšení exportu

PRAHA 21. dubna (CTK) - Akcionári nejvetšího ceského pivovaru, akciové spolecnosti Plzenský Prazdroj, mají na pátecní rádné valné hromade projednat a schválit výrocní zprávu o podnikatelské cinnosti za rok 1998 vcetne rocní úcetní záverky a návrhu na rozdelení zisku. Hromada dále projedná zprávu dozorcí rady za rok 1998, návrh zmeny stanov, návrh na zmenu obsazení orgánu spolecnosti a odmenování predstavenstva a dozorcí rady.

Nejvetší událostí lonského roku bylo pro plzenský pivovar jeho financní propojení s pivovarem Radegast poté, co nad obema nejvetšími ceskými pivovary získala kontrolu japonská financní skupina Nomura Securities and Co. Ltd. se sídlem v Tokiu. Jejich fúzí vznikl kolos, který ovládá 40 procent domácího pivního trhu a který je jedenáctým nejvetším pivovarem v Evrope s prodejem kolem osmi miliónu hektolitru piva rocne. Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) uznal právoplatnost spojení obou pivovaru teprve letos v breznu, když predtím ji v letech 1997 a 1998 opakovane zamítl.

Kritici spojení se obávali cenového diktátu zamýšleného kolosu, jehož dusledkem by mohla být likvidace malých pivovaru. Nejvetším odpurcem plánovaného spojení byla britská skupina Bass, která argumentovala predevším obavou z dominantního postavení nové skupiny na ceském trhu. Britové rovnež tvrdili, že japonské bance Nomura jde pouze o krátkodobý financní zisk naúkor spotrebitele piva. Nomura prý nejvetší ceské pivovary sloucí a poté výhodne prodá do zahranicí.

Naopak podle šéfu Prazdroje a Radegastu byla pripravovaná fúze reakcí na sílící zahranicní konkurenci a jejím cílem v žádném prípade nebylo ovládnutí ceského pivního trhu. Hlavním smyslem fúze je podle zastáncu tohoto propojení podpora exportu a snaha získat na zahranicních trzích postavení odpovídající tradici ceského piva.

Generální reditel Prazdroje Vladimír Perina v této souvislosti prohlásil, že firma prožívá velmi vzrušující období. "Fúze poskytne Prazdroji pevný základ, díky nemuž bude schopen plne využít svuj exportní potenciál a ceskému pivu se opet vrátí jeho celosvetove uznávaná reputace," rekl.

Reditel spolecnosti Nomura CR Eduard Onderka k fúzi Prazdroje a Radegastu pred nedávnem uvedl, že oba pivovary mají zatím samostatnou identitu, ale obchodní politiku zacnou koordinovat vedení pivovaru spolecne. Budoucí gigant, jehož název Onderka zatím neuvedl, bude mít pravdepodobne sídlo v Praze. Spolecnost nehodlá omezovat portfolio pivních znacek a naopak hledá partnery na doplnení sortimentu o speciální pivní znacky.

Plzenský Prazdroj, producent svetoznámého ležáku Pilsner Urquell, je nejvetší ceskou pivovarnickou spolecností, která ovládá 27 procent ceského trhu a stále výrazneji se profiluje v zahranicí. V soucasné dobe je nejvýznamnejším producentem piva ve strední a východní Evrope. Spolecnost je clenem elitní spolecnosti nejvýznamnejších ceských firem Czech Top 100.

V roce 1998 Plzenský Prazdroj a.s. prekonal všechny rekordy, když prodal více než pet miliónu hektolitru piva. Prekrocení petimiliónové hranice predstavuje mezirocní nárust o 5,8 procenta. Prazdroj vytvoril v lonském roce cistý zisk 181,5 miliónu korun pri konsolidovaných tržbách pres sedm miliard korun.

Exportní dodávky piva, které loni smerovaly do 53 zemí sveta, prekrocily 400 tisíc hektolitru. Na nižším exportu (o 12 procent méne než v roce 1997) se podepsaly zejména kvóty na dovoz ceského piva na Slovensko a ve druhé polovine roku 1998 prakticky zastavený export do Ruska v dusledku tamní ekonomické situace. Na duležitých trzích se podarilo mezirocne zvýšit export do USA a Velké Británie.

K výrazné expanzi na zahranicních trzích Prazdroji otevrela dvere lednová mimorádná valná hromada, na níž akcionári schválili zámer predstavenstva zvýšit základní jmení firmy o 400 miliónu až jednu miliardu korun. Smyslem tohoto kroku bylo získání prostredku na zvýšení prodeje plzenského piva s durazem na posílení exportu.

Nejvetším akcionárem Plzenského prazdroje je spolecnost Ceské pivo, která vlastní 87,86 procenta akcií. Plzenský pivovar v soucasné dobe zamestnává okolo 2500 osob a podle svých predstavitelu má po restrukturalizaci parametry srovnatelné se svetovými výrobci piva, takže nepripravuje razantní snižování poctu zamestnancu.

Martin Stanek nob klh mha


Zdroj: ČTK, 21. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 04:55